Grattis, pappa. I dag är det fars dag. En tradition som föddes i USA och som har firats i Sverige sedan 1931. Foto: Svensson Lasse
Grattis, pappa. I dag är det fars dag. En tradition som föddes i USA och som har firats i Sverige sedan 1931.  Foto: Svensson Lasse

"Männen blir diskriminerade som föräldrar"

Publicerad
Uppdaterad
Alla pappor är inte glada på fars dag.
De män som bara träffar sina barn enstaka gånger är fortfarande många.
- Så länge inte manliga politiker inser hur verkligheten ser ut lär det inte bli någon ändring, säger Arne Wirén.
Han kallar sig sedan lite drygt ett år för pappaombudsmannen. Inte för att han själv behöver någon sådan – hans relationer till sina barn har fungerat, trots skilsmässa.
– Men jag känner till flera män som diskriminerats som föräldrar. Och det vill jag hjälpa till att förändra, säger han.
De flesta par som väljer skilsmässa klarar separationen bra och hamnar inte i bråk om barnen.

Ett fall av tio avgörs i domstol

Men i knappt tio procent av fallen är oenigheten så stor att tingsrätten får avgöra hur vårdnaden och umgänget med barnen ska vara.
– Tyvärr är det fortfarande så att domstolarna anser kvinnan mer lämpad att ta hand om barnen.
Han saknar ett större engagemang av särskilt manliga politiker i de här frågorna. Men ett modernare lagsystem räcker inte. Det måste till andra attityder.
– Samhället måste lära sig att se pappan som självskriven från start. Sen borde det inte mer än i undantagsfall finnas annat än gemensam vårdnad. Och föräldrar som skiljs ska anstränga sig för att bo i närheten av varandra.
– Dit har vi en bit än, säger Arne Wirén.
En familjerådgivare inom Malmö kommun, som Kvällsposten talat med, är inte lika negativ vad gäller männens möjligheter att ta fullt ansvar för barnen.
– Jämfört med för bara tio år sedan är det betydligt fler män i dag som tar halva ansvarat för barnen vid separation.
Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag