Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Männen bakom dödskjutningarna

Så ska du agera om du hör en skottlossning
I juni 2018 sköts sex personer utanför ett internetcafé på Drottninggatan. Tre av dem avled av sina skador.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagen efter trippelmordet på Drottninggatan sommaren 2018 fanns blommor och ljus på platsen.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Dömda för sammanlagt 180 brott har 20 män i Malmö födda på 90-talet ”tömt ut” alla samhällets resurser. 

Det visar en kartläggning av stadens grovt kriminella som Sydsvenskan har gjort.

– De grovt kriminella lever under ett otroligt tryck och med en rädsla för att själva bli nästa offer, säger Mattias Sigfridsson, biträdande chef för polisområde Malmö.

Mellan 2015 och i dag har 32 personer skjutits till döds vid 30 separata händelser i Malmö. 

Enligt Sydsvenskans granskning har flera av de män, som på något sätt kan kopplas till dåden, en koppling till varandra. 

Barndomsvänner mördar varandra och den som är gärningsmannen i det ena fallet blir offer i det andra. En 23-årig man som sköts till döds under sommaren 2018 var tidigare misstänkt för medhjälp till mord. 

Är dömda för 180 brott 

Sydsvenskan har vid kartläggningen av Malmös kriminella valt ut 20 män som antingen misstänks för att skjutit någon, planerat eller på annat sätt medverkat i morden. 

Alla är de födda under 90-talet och är i dag mellan 20 och 28 år. 

Tillsammans är de sammanlagt dömda för 180 brott. Allt från trafikbrott till rån, misshandel och mord. Ytterligare 53 brott har skrivits av då den misstänkte gärningsmannen var för ung eller brottet klumpats ihop med ett annat brott. 

Efterspanad av Europol

Misstänkt för att ha beordrat två mord i Spanien, finns en av männen även på Europols lista över Europas mest efterspanade brottslingar skriver Sydsvenskan. 

Mannens brottskarriär tog fart redan som 16-åring då han dömdes till 40 timmars ungdomstjänst efter att ha burit runt på 100 gram cannabis. Trots att han aldrig fällts för mord har han även varit utmålad som misstänkt i flera av polisens mordutredningar. 

Själv var han måltavla då två av hans vänner sköts till döds på Drottninggatan i Malmö och i dag pekas han ut som ledare för det ökända nätverket ”Los Suecos”. 

Minst sex skjutna 

Minst sex av de män som ingått i Sydsvenskans kartläggning har själva blivit skjutna. Två av dem har dött av skadorna. 

18 av männen är uppvuxna i så kallade utsatta områden och 17 av de 20 männen har svenskt medborgarskap. 14 är födda i Sverige och nästan alla har föräldrar som flyttat till Sverige från bland annat Mellanöstern och Afrika. 

Hälften av männens föräldrar är även de dömda för brott som narkotikabrott, smuggling och grov misshandel men de finns även de som kommer från en familj med stabil ekonomi och akademisk bakgrund. 

”Alla resurser har tömts ut” 

Nästan samtliga män som ingår i kartläggningen har dömts för narkotikabrott, och cannabis är den drog de först kom i kontakt med. 

17 av männen har erbjudits hjälp för att ta sig ur kriminaliteten skriver Sydsvenskan. Redan som 10-åringar finns några av dem noterade hos polisen. 

Hälften av dem har omhändertagits enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) och flera har gått igenom brottsförebyggande program. 

Enligt Sydsvenskan har dock inga av statens åtgärder lyckats ta männen ur den kriminella banan och i flera fall återkommer socialtjänstens formulering: 

”Alla resurser har tömts ut”. 

Lever med en rädsla

Att männen brottsdebuterat vid så låg ålder innebär att de nu fortfarande har större delen av livet framför sig – om de får behålla det. Mattias Sigfridsson, biträdande chef för polisområde Malmö, beskriver de grovt kriminella som starkt pressade.

– De lever med en rädsla för att själva bli nästa offer, säger han.

– De har vuxit upp i ett stort utanförskap och när de blivit straffmyndiga vid 15 är de redan långt inne i den grova brottsligheten. De är förstås Malmöbor och medborgare som vi andra – men de känner sig inte så.

Projektet ”Sluta skjut”, som polisen driver tillsammans med bland annat Kriminalvården och Malmö stad, syftar till att göra det svårare att vara delaktig i skjutningar och lättare att få rätt stöd för den som vill bort från ett våldsamt liv.

Vapenvåldet minskar

Och trenden ser trots allt ut att gå på rätt håll.

– Vi kan förstås inte säga säkert vad det beror på – men siffror visar att det grova vapenvåldet i Malmö minskar, säger Mattias Sigfridsson.

– Vi hade sju döda av skjutvapenvåldet 2017, tolv förra året och bara tre hittills i år. Det var 65 skjutningar 2017, året därpå 47 skjutningar, och hittills i år är det 22. Likadant är det med sprängningarna – 58 sprängningar 2017 blev 45 under 2018, och hittills i år är det 23.