Manliga par skulle portas från studentbal

– Det är hela den här heteronormen som genomsyrar balen som jag reagerar på, säger Maja Rooth. Malin Lindberg, Johanna Sjöstrand, Maja Rooth, Tilda Hemlin och Anna Nghien.
Foto: Rickard Nilsson
Bäckaskogs slott där balen hålls.
Foto: Izabelle Nordfjell
Foto: Christer Wahlgren
Christian 4:s gymnasium i Kristianstad.
Foto: Rickard Nilsson
Foto: Rickard Nilsson

Studentbalen i Kristianstad om två månader har redan skapat hätsk debatt. Tjejer tillåts att gå med tjejer, men en kille får inte gå på balen tillsammans med en annan kille.

I protest mot gayparsförbudet startades Facebookupproret "En bal för alla".

– Det är hela den här heteronormen som genomsyrar balen som jag reagerar på, säger Maja Rooth, 18, en av initiativtagarna till gruppen.

Efter kritiken har studentkommittén nu valt att backa.

Den 8 juni kommer studentbalen för elever på Kristianstads 12 gymnasieskolor traditionsenligt att hållas på Bäckaskogs slott. Men redan innan festen ens har hunnit börja har tillställningen drabbats av en ordentlig baksmälla.

I samband med att inbjudan gick ut till avgångseleverna stod det klart att det var helt okej för en tjej att gå på balen med en annan tjej, men att duon då skulle paras ihop med en kille. Men att två killar däremot skulle få bilda balpar var inte tillåtet.

Facebookuppror

Gayparförbudet har lett till en livlig diskussion både på sociala medier och på skolorna. Den andra april startades Facebookupproret "En bal för alla" som en protest mot uppdelningen.

– Det är hela den här heteronormen som genomsyrar balen som vi reagerar på, säger Maja Rooth som är en av sju personer bakom Facebookgruppen.

Hon tycker att det är konstigt att frågan ens behöver väckas 2014.

– Vi är chockade över att det här ens kommer upp till debatt, men också att det har höjts så många röster emot en förändring, säger Maja Rooth.

Hon ser också kritiskt på att baldeltagarna ska behöva definiera sig som antingen kille eller tjej. Maja Rooth pekar också på att beslutet att utesluta vissa konstellationer sänder felaktiga signaler utåt.

– Det här är ju inte alls ett beslut som hänger med i tiden. Vad vill man förmedla? Att det inte är okej att vara homosexuell, att det inte är okej att inte definiera sig som tjej eller kille, säger Maja Rooth.

Kritiken befogad

Mette Barten, 20, som en av medlemmarna i den elevledda studentkommittén, tycker att kritiken är befogad. Hon pekar också på att grunden till den ursprungliga beslutet är att det generellt sett är fler tjejer än killar som väljer att gå på balen.

– Det här är regler som har funnits väldigt länge och vi har inte fått kritik tidigare, men nu när vi fått kritik har vi tagit till oss av detta och ändrat på det, säger hon.

I fredags höll kommittén ett extrainsatt möte där de valde att ändra formuleringen i balinbjudan. Studentkommittén har nu skickat ut ett förtydligande där det framgår att det är fritt fram att önska valfri baldejt.

– Men det finns risk att om man väljer att gå som ett par att en tredje person kommer att få följa med eftersom det är så många som vill gå på balen. Och då har vi satt gränsen vid max två av samma kön, säger Mette Barten.

"Vill inte exkludera någon"

Men Maja Rooth tycker inte att förändringen är tillräcklig.

– Vi vill se stora förändringar inte bara den här lilla förändringen som genomförts nu. Vi vill att  2014 ska bli året då det blir en förändring och som inte bryts utan får leva kvar, säger hon.

Hon kan inte heller se att en förändring skulle få några som helst negativa konsekvenser.

– Vi ser inga problem med att göra den här förändringen. Alla som vill får ju ändå gå på balen. Vi vill bara inte exkludera någon utan se till att det ska vara en bal för alla.

Kvällsposten har varit i kontakt med Mattias Olsson, skolchef i Kristianstads kommun, som inte vill uttala kommentera händelsen.

– Jag har själv inte varit inblandad så därför är det olämpligt att jag uttalar mig, säger han.

Under måndagseftermiddagen har representanter från olika gymnasieskolor suttit i möte med anledningen av balincidenten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!