Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Manliga kalsongtricket – så ofta byter vi brallor

Handen på hjärtat – hur länge bär du dina kalsonger innan de åker i tvättkorgen?

En undersökning som en dansk underklädesfirma presenterat visar att var femte man går i sina kalsonger flera dagar i sträck innan de tvättas.

I tre procent av fallen vänder användarna till och med kalsongerna ut och in – för att köra vidare i ytterligare dagar.

Hur ofta behöver man egentligen byta underkläder? Varje dag, säger säkert många.

En undersökning som den danska underklädesfirman Undy publicerat visar dock på ett helt annat beteende bland många män.

46 procent anger att de byter kalsonger varje dag och 18 procent nästan varje dag. Men 20 procent av de tillfrågade anger att de använder sina underkläder flera dagar i sträck innan de hamnar i tvättkorgen.

I tre procent av fallen hävdar männen att de till och med vänder kalsongerna ut och in för att ge ytterligare liv åt underkläderna.

Med rumpan bar

I sammanhanget finns även varianten med att helt strunta i kalsongerna och gå med rumpan bar i byxorna. Det påstås två procent av de tillfrågade männen göra.

Den danska underklädesfirman har hundratusentals kunder och säljer kalsonger som en abonnemangstjänst.

I undersökningen har 303 män deltagit, knappast ett helt representativt antal personer. Men en liknande undersökning som gjordes för flera år sedan bland tusen danska män i åldern 18-80 kom fram till ungefär liknande resultat, rapporterar den danska tidningen Ekstrabladet.

I den undersökningen svarade 25 procent av de tillfrågade att de använde sina kalsonger mer än en dag.

När samma fråga ställdes till kvinnorna svarade nio procent att de använde sina underkläder mer än en dag.

Ingen fara

Om du också tillhör gruppen användare som gärna går i dina underkläder mer än en dag är det inget du behöver oroa dig för.

Det säger Thomas Bjarnsholt, professor vid institutionen för immunologi och mikrobiologi vid Köpenhamns universitet, till tidningen.

– Det är inte farligt. Man riskerar väl bara att det blir lite klibbigt, säger han.

– Men det är ju ens egna bakterier, tillägger professorn.

Det som ligger närmast till hands är att man kan drabbas av urinvägsbesvär om man envisas med att gå med smutsiga underkläder. För kvinnor är faran större eftersom de har kortare urinrör och därmed är mer känsliga för den typen av besvär.

Thomas Bjarnsholts allmänna råd är dock att byta underkläder varje dag. Han tycker också det är viktigt att kalsonger tvättas i 60 grader. Underkläderna kan tvättas tillsammans med både handdukar och sängkläder. Vid 60 grader dör bakterierna. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!