Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Manifestation mot djurförsök i Lund

Manifestationen pågår under måndagen vid universiteten i Lund, Göteborg och Stockholm.
Foto: Fritz Schibli
Malin Gustavsson är talesperson på Djurrättsalliansen Malmö.
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli

Aktivister från Djurättsalliansen genomför under måndagen en manifestation utanför flera universitet i landet, bland annat finns man på plats vid universitetet i Lund.

– I dag är det Försöksdjurens dag och vi demonstrerar på flera orter mot de djurförsök som bedrivs bland annat här på Lunds universitet, säger Malin Gustavsson, talesperson på Djurrättsalliansen Malmö.

Aktivister från Djurrättsalliansen genomför en manifestation mot djurförsök utanför Lunds universitet. Tanken är att man sedan ska dela ut flygblad på universitetsområdet.

Manifestationen sker med anledning av att Försöksdjurens dag infaller under måndagen.

– Vi vill sätta fokus på de djur som används i djurförsök, säger Malin Gustavsson. 

Djurrättsalliansen finns under måndagen på plats på flera orter, förutom Lund finns man vid universiteten i Göteborg och Stockholm.

Kräver omställning

Enligt Djurrättsalliansen används bland annat möss i djurförsök som bedrivs vid universitetet i Lund.

– Vi tycker att det är fel ur ett etiskt perspektiv, vi tycker inte att man har rätt att utnyttja djur i de här försöken. Vi är inte mot att man forskar och gör framsteg för att föra vetenskapen framåt, men vi menar att man borde satsa mer på att utveckla försöksmetoder där man inte utnyttjar djur. Det handlar om att man måste satsa pengar på att utveckla alternativ där man inte testar på djur, och det är en fråga om hur man satsar resurser för att göra en omställning.

Enligt polisen går manifestationen lugnt till och har inte tilldragit sig någon uppmärksamhet från ordningsmakten.

Är nödvändiga

Eva Ekblad är professor på medecinska fakulteten i Lund. Hon menar att försök på levcande djur är en nödvändighet för att föra vetenskapen framåt.

– Utan djurförsök kan vi inte bedriva medicinsk forskning. Det är nödvändigt för att till exempel hitta nya läkemedel.

Vissa försök går att göra utan att testa på levande djur, men långt ifrån alla.

– Vissa frågeställningar kan besvaras i ett provrör eller på celler, det har man kommit långt med innom till exempel toxikologin. Men för många försök måste vi, som det ser ut nu, använda levande djur.

Om djurförsöken kan komma att ersättas i framtiden är svårt att svara på, enligt Eva Ekblad.

– Jag önskar att jag kunde säga att vi kan göra alla försök utan levande djur om 10, 20 eller 30 år. Men det skulle bara vara en gissning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!