Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Manifestation i Eslöv efter moskébranden

Flera hundra samlades på Stora Torg i Eslöv för att kräva trygghet efter brandattentatet mot moskén i måndags morse.Foto: Peo Möller

De är närmare 200 personer som samlats i decemberrusket på Stora torg i Eslöv för att kräva trygghet efter brandattentatet mot moskén i måndags.

Alla är där – utom huvudpersonen, imamen Samir Muric. Han ligger förkyld hemma i lägenheten.

– Vi är glada och tacksamma för allt stöd, hälsar han efteråt.

Samir väcktes tidigt på måndagsmorgonen av brandkårsutryckningen till moskén. Han rusade ut i vintermörkret utan att hinna klä på sig varmt men kunde sedan bara stå och se på medan lokalen förstördes av den anlagda branden.

Dagen efter är han trött och rosslig och tvingas avstå från att vara med i manifestationen – men han är ändå glad.

– Det känns positivt och lite förvånande på ett bra sätt att så många vill visa sitt stöd för oss, säger han.

– Jag har förstått på sms från andra som var där att de flesta deltagarna inte var muslimer. Det känns stort att de ville ta sig tid och komma till torget just dessa dagar när alla har så mycket att göra. Tack för det!

Rebecka Barjosef från organisationen "Tillsammans för Eslöv" har arrangerat tisdagskvällens manifestation.

– Syftet med attacken mot moskén är att sprida oro, skräck och otrygghet. Att få folk att vända sig mot varandra, säger hon.

– Därför står vi upp för människors rätt till trygghet.

I mängden på torget finns inte bara Eslövsbor utan även folk som kommit från Lund, Höör, Halmstad, Falkenberg, Frillesås, Linköping och Sundbyberg för att visa sin solidaritet med de drabbade.

Hampus Wall och Stefanie Hofflander har kommit tillsammans med en större grupp från Lund.

– Vi är här för att visa att det inte är okej med sådana här attacker, säger de.

– Det är viktigt att problemet uppmärksammas.

Kyrkoherden Cerny Ericson från svenska kyrkan talar om allas rätt att leva ett gott och kärleksfullt liv. Till dem som startade branden säger han:

– Sluta! Lägg av! Vi vet att ni inte är några monster, vi vet att ni också vill vara med i gemenskapen. Starta inte krig i religionens namn.

– Religionen handlar om det fantastiska i livet. Om gemenskap, samhörighet och respekt för varandra, säger Cerny Ericson.

Hela tiden står ortens närpolischef Patrik Isacsson i bakgrunden och lyssnar.

– Detta är lugnt och fint, säger han.

– Här finns ingen hotbild.