Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonärens drag – utlovar belöning

Polisen om stenkastningen på E65 – 100:e anmälningen gjord.
Över 100 danskregistrerade bilar har träffats av föremål på E65. I måndags togs beslut om att attackerna ska klassas som en särskild händelse för att frigöra ytterligare resurser.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera bilar har fått sina vindrutor krossade.
Foto: Privat

Mångmiljonären Magnus Kjøller, 37, har tröttnat på stenkastningen mot danska bilar på E65. 

Nu utlovar han 10 000 kronor i belöning till den som kan komma med ett avgörande tips till polisen. 

– Det är bara en tidsfråga innan det går riktigt illa, säger han. 

Stenkastningen på E65 fortsätter att sätta skräck. Hittills har över hundra danska bilar träffats av föremål. Rutor har krossats, en person har tappat synen på ena ögat. 

– Först trodde jag att det var ett pistolskott, har Carsten Petersen, som är en av dem som fått en större sten kastad mot rutan, tidigare berättat för Kvällsposten. 

Våldsvågen har skapat rädsla och otrygghet bland alla de danska bilister som tar sig till Ystad för vidare färd mot Bornholm. Många har försökt välja andra vägar. Andra har kört på E65 iklädda cykelhjälm och visir.

Investeraren och mångmiljonären Magnus Kjøller är född och uppvuxen på Bornholm, nu utlovar han 10 000 kronor till den som kan komma med avgörande tips till polisen om attackerna på E65.
Foto: Privat

Utlovar belöning på 10 000 kronor

Nu vill den danska investeraren och mångmiljonären Magnus Kjøller försöka bidra till att den eller de som kastar stenar kan gripas. Han utlovar 10 000 kronor i belöning till den som kan komma med ett avgörande tips till polisen. 

– Jag gör det i frustration och vanmakt över att svensk polis inte har kunnat gripa gärningsmannen ännu. Det är något som påverkar enormt många människor, säger han till Ekstrabladet

Han vill inte lägga någon värdering i polisens arbete hittills. 

– Jag vet bara att det har gått två månader utan resultat, om det här kan hjälpa någon att träda fram så ställer jag gärna upp. 

Magnus Kjøller bor till vardags i Dubai men är född och uppvuxen på Bornholm. Han har själv kört sträckan mellan Malmö och Ystad flera gånger under sommaren. 

Han var inte rädd när han körde men berättar för Ekstrabladet att det sitter i bakhuvudet på en. 

– Jag förstår varför folk är rädda. Jag träffade flera som körde med säkerhetsglasögon. Så ska det ju inte vara. Det kan avskräcka folk från att komma till Bornholm, eller så kan det få helt andra konsekvenser. 

Ewa-Gun Westford vid Skånepolisen känner till Magnus Kjøllers utlovade belöning.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Han gör det i välvilja”

Skånepolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford känner till Magnus Kjøllers utlovade belöning. 

– Han gör det så klart i välvilja och vill vara med och bidra, sen vet jag inte riktigt hur det ska gå till rent praktiskt, säger hon och fortsätter.

– Men vi får se var det tar vägen.  

Förstår du frustrationen i Danmark?

– Klart jag gör det. Framförallt förstår jag rädslan. 

Om man läser danska medier får man uppfattningen att svensk polis inte anstränger sig, känns det orättvist?

– Vi försöker vara så transparenta som möjligt men vi kan inte dela sekretessbelagd information och vi kan inte berätta om allt vi gör. Och om folk inte får veta vad vi gör blir de ofta frustrerade. 

I måndags togs beslut om att attackerna på E65 ska klassas som en särskild händelse för att frigöra ytterligare resurser. 

– Det betyder att vi får fler saker i verktygslådan. Det är enklare för oss att be om fler drönare eller fler bilar eller annat, säger Ewa-Gun Westford.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Läsarbilder vittnar om stora regnmängder.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!