Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många upprörda efter klotter på kyrka i Båstad

Så som vi är vana att se Mariakyrkan i Båstad.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Klottret upptäcktes i måndags.

I måndags upptäcktes klotter på Mariakyrkan i Båstad.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier, men polisen säger att de inte vill spekulera kring motivet bakom klottret.

– Folk blir ju upprörda och tycker det är hemskt, säger Carolin Gräbner vars son ligger begravd på den aktuella kyrkogården.

Det var i måndags som kommunen upptäckte att någon klottrat "Allahu akbar" på Mariakyrkan i Båstad.

En muslimsk fras som betyder "Gud är större" och används i många vardagliga sammanhang, däribland vid bönestunder, men som också har kommit att förknippas med islamistiska terrordåd. 

Klottret är polisanmält men än så länge vet man inte vem som ligger bakom skadegörelsen, eller vad syftet har varit. Helsingborgs Dagblad skriver att polisen inte vill spekulera i om klottret är genuint eller är ett försök att sprida fördomar om islam.

En som har sett klottret med egna ögon, och reagerat starkt, är Carolin Gräbner, 26.

Hon befann sig vid kyrkan i måndags eftermiddag för att besöka sonen Loves grav. 

– Jag blev arg, ledsen och besviken. Min son och min farfar är begravda där och det ska vara en rofylld plats där man kan sörja anhöriga, och även andra som har  sina anhöriga begravda där. Då blir man upprörd när man ser att någon har vandaliserat kyrkan. Det är att gå för långt. Man ger sig inte på en kyrka, säger Carolin.

Carolin och hennes anhöriga befinner sig relativt ofta på kyrkogården och har en känslomässig anknytning till platsen.

– Ja, det går i perioder, men till och från är vi där jätteofta. Ibland är vi där nästan varje dag. Men vi åker ofta förbi där flera gånger om dagen, säger hon.

Carolins egen bild på från kyrkogården.
Foto: Privat

Ilska på Facebook

Efteråt publicerade Carolin en bild på klottret på Facebook. Bilden har fått stor spridning, och till och från har stämningen varit väldigt hätsk i kommentarsfälten.

– Det har blivit väldigt stort, det trodde jag inte när jag la ut bilden. Folk blir ju upprörda och tycker det är hemskt, säger Carolin.

Inledningsvis hade kyrkan problem med att få bort klottret. En stålborste var inte tillräcklig och lämnade märken på fasaden efter sig. Under veckan har det även hållits en begravning, och det talades om att kyrkan då kan tvingas täcka över det omtalade klottret. 

– Det sista man ska behöva tänka på innan en begravning är om kyrkan är okej eller inte. Nej, det är verkligen inte okej någonstans, säger Carolin och fortsätter:

– Senast jag åkte förbi var det en stor brun fläck på kyrkan, men man kan fortfarande ana bokstäverna som jag förstod det. Vi åkte bara förbi men folk som har varit närmare säger att man fortfarande kan se bokstäverna. 

"Det används i egna syften"

Inte heller kyrkan vill spekulera kring motivet till klottret och säger att allt klotter, oavsett budskap, är oacceptabelt på en kyrkobyggnad. 

– För det första vet vi inte alls vem det är som har gjort det, vi vill inte spekulera i det. Vi tar det för vad det är, klotter. Sedan är det polisanmält, så polisen får jobba vidare med det, säger Sören Trygg, kyrkoherde i Båstad-östra Karups församling, till Dagen.se.

Även de anställda i kyrkan har märkt av en växande ilska i sociala medier. 

– En del har varit väldigt ledsna, en del upprörda. Sedan finns det tyvärr de som använt det i sina egna syften och tolkar det här på sitt sätt, säger Sören Trygg till Dagen.se.

Kvällsposten har sökt kyrkan men utan framgång.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!