Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många självtester behöver göras om

Skåne är en av flera regioner som erbjuder självprovtagning.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera hundra skåningar testade sig själva för covid-19 under första helgen med egenprovtagning.

Efteråt har det nu visat sig att vissa prover är ”ej bedömningsbara” – och måste göras om.

Sedan snart två veckor tillbaka kan personer med symptom för covid-19 och som är folkbokförda i Skåne beställa hem ett självtest via vårdguiden 1177.

Intresset har varit stort – redan första helgen testade 437 skåningar sig själva. Dock var endast 17 av dem faktiskt smittade med viruset.

Men precis som i Halland och Blekinge, som också har erbjudit självprovtagningar, har det uppstått problem för systemet i Skåne.

Mattias Waldeck, smittskyddsläkare i Skåne, säger till Kristianstadsbladet att man har märkt av en ”hög andel prover” som besvaras som ”ej bedömbara” från laboratoriet dit de skickas.

– De provsvar som kommer från egenprovtagningen och som svaras ut som positivt eller negativt har hög säkerhet, men det finns flera provtagningar som inte är bedömbara och där kunden uppmanas att beställa ny provtagning, säger han till tidningen.

3 000 bedömbara prover

Vidare förklarar han att ansvariga på laboratoriet arbetar för en lösning.

Under tiden får de som inte har fått något svar från sina självtester helt enkelt beställa hem ett nytt test och hoppas att det ger ett utfall nästa gång.

– Vi håller tillsammans med övriga regioner som får prover analyserade vid samma laboratorium och Folkhälsomyndigheten en tät dialog med laboratoriet så att fel kan identifieras och åtgärdas. Hittills har laboratoriet levererat omkring 3 000 bedömbara provsvar, vilket har lättat trycket på vår egen provtagningskapacitet, säger Waldeck till Kristianstadsbladet.