Många internationellt efterlysta har gripits

Publicerad

Det ser ut att bli ett rekordår för gripanden av internationellt efterlysta. För det tackar polisen allmänheten, skriver TT.

Teknikutvecklingen har gjort det lättare för poliser att kolla upp misstänkta brottslingar mot internationella register.

- Fler poliser, såväl patrullerande som utredare, tittar i de internationella systemen när de har anledning att kontrollera någon. Det har bidragit till att fler efterlysta grips, säger Kristoffer Mueller, biträdande chef för internationella sektionen vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Men det är inte bara poliser som lättare kommer åt informationen. När allt fler surfar på nätet blir det också vanligare att privatpersoner uppmärksammar efterlysningarna. Vem som helst kan gå in på den internationella polisorganisationen Interpols sida för att se vilka som är efterlysta av Sverige och vilka svenska medborgare som är efterlysta av andra länder.

De första sju månaderna i år har svensk polis gripit 132 personer som varit internationellt efterlysta. Det kan jämföras mot att det under hela 2012 greps 173 personer.

- Om det fortsätter i den här takten hamnar vi på den högsta siffran någonsin, säger Mueller till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag