Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Många internationellt efterlysta har gripits

Det ser ut att bli ett rekordår för gripanden av internationellt efterlysta. För det tackar polisen allmänheten, skriver TT.

Teknikutvecklingen har gjort det lättare för poliser att kolla upp misstänkta brottslingar mot internationella register.

INTERNATIONELLA EFTERLYSNINGAR

Vem kan efterlysas?

För en internationell efterlysning krävs att personen antingen är häktad misstänkt för ett grovt brott eller dömd till minst fyra månaders fängelse. Efterlysningarna begärs av åklagarmyndigheten respektive Kriminalvården.

Efterlysningarna kan begäras genom Schengens informationssystem (SIS) och genom Interpol. En efterlysning via Interpol når 190 länder.

Källa: Rikskriminalpolisen (TT)

 

Efterlysta som gripits

2012: 103 personer greps i utlandet efter efterlysningar utfärdade av svenska myndigheter. 173 efterlysta greps i Sverige. Gripna med Sverigekoppling var 276.

2013: 160 personer efterlysta av svenska myndigheter greps i utlandet. 206 greps i Sverige. Sammanlagt greps 366 personer.

2014: Under årets sju första månader har 97 personer efterlysta av svenska myndigheter gripits i utlandet och 132 har gripits i Sverige. Totalt 229 personer har gripits. Fortsätter gripandena i samma takt kommer närmare 400 gripanden att ha skett vid årets slut.

- Fler poliser, såväl patrullerande som utredare, tittar i de internationella systemen när de har anledning att kontrollera någon. Det har bidragit till att fler efterlysta grips, säger Kristoffer Mueller, biträdande chef för internationella sektionen vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Men det är inte bara poliser som lättare kommer åt informationen. När allt fler surfar på nätet blir det också vanligare att privatpersoner uppmärksammar efterlysningarna. Vem som helst kan gå in på den internationella polisorganisationen Interpols sida för att se vilka som är efterlysta av Sverige och vilka svenska medborgare som är efterlysta av andra länder.

De första sju månaderna i år har svensk polis gripit 132 personer som varit internationellt efterlysta. Det kan jämföras mot att det under hela 2012 greps 173 personer.

- Om det fortsätter i den här takten hamnar vi på den högsta siffran någonsin, säger Mueller till TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!