Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Många i Kalmar län struntar i vattenförbud

Bevattningsförbud i 7 av 12 kommuner.
Foto: ULF RYD

7 av 12 kommuner i Kalmar län har bevattningsförbud.

Ändå används mer vatten än vanligt.

– Mycket tror jag att det är för att det varit lite sämre väder i år och vi har haft lite nederbörd, men det hjälper ju inte. Det plockar växtligheten upp, säger Christina Karlberg, kommunikationschef på länsstyrelsen, till Barometern.

Drygt hälften av kommunerna i Kalmar län har bevattningsförbud.

Ändå används mer vatten än normalt, säger länsstyrelsen till Barometern. Många struntar helt enkelt i att hushålla med vattnet.

– Respektera förbudet, det gör inget att gräsmattan är lite gul. Och passa på och fylla på tunnor när det regnar och använd till bevattningen i stället, säger Christina Karlberg till Barometern.

Sommargästerna gör att förbrukning av vatten ökar

Martin Gustafsson som arbetar på tekniska förvaltningen på Mönsterås kommun tror att det varma vädret i början av sommaren gjorde att många ökade förbrukningen av vatten, både av dricksvatten och ökat duschande. Dessutom ökar befolkningen under sommaren när sommargäster återvänder till kommunen.

– Bilar och vattenspridare är en stor bov i det hela med. Tvätta inte bilarna och vattna inte gräsmattan. Det är ju lite onödigt när det är brist på vatten, hushålla med det i stället. Sedan tycker jag att många sköter sig, så ska inte klaga på dem som ändå varit duktiga, säger Martin Gustafsson till Barometern.

Vattna trädgården fördubblar familjens förbrukning av vatten

För fyra personer som bor i villa går det normalt åt 700 liter vatten per dygn. Men vattnar man en trädgård med vattenslang förbrukas 1 000 liter på en timme.

För att få bukt med vattenbristen skulle sommarens och höstens nederbörd behöva öka rejält, enligt Barometern.

Ladda ner Kvällspostens app för Iphone och Android.