Många flyktingbarn försvinner spårlöst

Under natten har cirka 100 flyktingar anlänt till Malmö. Totalt under gårdagen rör det sig om cirka 500 personer. Nu slår Migrationsverket larm: ensamkommande minderåriga barn försvinner innan de hinner registreras.
Foto: Stig-Åke Jönsson/Malmöbild
Eva-Gun Westford vid Skånepolisen.
Foto: Sanna Dolck

I går kom cirka 500 flyktingar till Malmö.

Nu larmar Migrationsverket om att många ensamkommande barn försvinner kort efter att de anlänt.

Okända personer plockar upp dem innan de hinner registreras – vilket enligt polisen är ett brott.

– Vi är oroliga för att det finns oärliga människor som så att säga kidnappar eller utnyttjar dem i människohandel eller prostitution, säger Eva-Gun Westford vid Skånepolisen.

Under natten har cirka 100 flyktingar anlänt till Malmö.

Totalt under gårdagen rör det sig om cirka 500 personer.

Nu slår Migrationsverket larm: ensamkommande minderåriga barn försvinner innan de hinner registreras.

Vem som hämtar barnen är okänt.

– Vi kan inte förklara det. Är det frivilligarbetarna eller någon annan som ställer upp? Det är inte i kontrollerade former. Om de försvinner uppåt i landet eller det är någon annanstans, det kan ingen bekräfta, säger Rexhep Hajrizi som är beredskapsansvarig i Malmö.

Polisen: "Kan bli misstänkt för brott"

Från polisens håll är man orolig över att ensamkommande barn kan kidnappas.

– Vi har många som kommer, hundratals barn som kommer varenda dag till Malmö C, det har blivit någon form av knutpunkt. Vi är oroliga för att det finns oärliga människor som så att säga kidnappar eller utnyttjar dem i människohandel eller prostitution. Det är vårt fokus, vi vill registrera alla människor som kommer. När det gäller barn har de lätt för att bli utsatta och lurade, säger Eva-Gun Westford vid Skånepolisen.

Enligt henne är det ett brott att skjutsa flyktingar som inte hunnit registreras.

– En som olagligen vistas i landet får inte det utan man ska ha tillstånd för att få vara i landet, och därför ska man söka kontakt med Migrationsverket och söka asyl. Är det så att man inte gör det, då är man här illegalt. Den som då hjälper eller skjutsar eller kör eller tar hand om människor som illegalt finns i Sverige kan bli misstänkt för brott mot utlänningslagen, säger hon.

Hon uppmanar nu människor att låta myndigheterna hantera situationen.

– Skjutsa inte, dra inte i dem. Låt människorna komma på svensk mark och söka kontakt med Migrationsverket. Det är polisens uppgift nu att stötta Migrationsverket, att försöka avlasta dem och hjälpa till, säger hon.

"Allvarligt problem"

Rexhep Hajrizi ser med stort allvar på situationen.

– Det är ett allvarligt problem om man inte vet vart minderåriga barn försvinner, säger han.

Under dagen ska Migrationsverkets beredskapsstab ha krismöte.

– Vi kan inte frihetsberöva någon, allt är frivilligt. Väljer de att gå vidare kan vi inte stoppa dem. Men vi måste ha möte så fort som möjligt och göra en strategi för hur vi gör det bättre eller löser problem, säger Rexhep Hajrizi.

Eva-Gun Westford vid Skånepolisen uppmanar de som vill hjälpa till att agera långsamt.

– Den här situationen har drabbat människors hjärtan och då släpper man vad man har för händerna och så vill man hjälpa till. Och när känslor styr, då är det lättare att se i väg i stället för att tänka efter att "hm, jag kanske kan få hjälpa om en stund". I det här fallet blir situationen ohållbar om inte myndigheterna tillåts ha kontroll över det här som händer. Vi för dialog med frivilligorganisationer och andra som kommer ner till centralstationen, säger hon.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!