Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man ville mörda häxor – rymde från rättspsyk

Den nu 38-årige mannen dömdes i februari till rättspsykiatrisk vård för förberedelse till mord och olaga hot. Foto: Polisen
När mannen greps hittades skyltar med "HÄXJAKT" och "BEKÄMPA HÄXAN" på mannens bil. Han var beväpnad med kniv, bajonett, järnrör, buntband, kofot, hammare, mattkniv och kolsyrepistol. Foto: Polisen
Vapen som fanns i mannens närhet när han greps. Foto: Polisen
I förhör har mannen berättat fritt och öppet att han ser det som sin plikt att döda häxor, lämpligen genom halshuggning. Foto: Polisen
En hammare som mannen bar med sig. Foto: Polisen

Den nu 38-årige mannen dömdes i februari till rättspsykiatrisk vård för förberedelse till mord och olaga hot.

Han togs då på bar gärning utanför ett tilltänkt offer i Malmö, beväpnad med bajonett, kniv, mattkniv, järnrör, buntband, kofot hammare och kolsyrepistol.

Han berättade för rätten att han såg det som sin plikt att spåra upp och förhöra, tortera och avrätta häxor.

Nu har han rymt från rättspsykiatrin, det skriver Sydsvenskan.

Rättspsykiatrin i Skåne bekräftar för Sydsvenskan att en person avvek på tisdagseftermiddagen och att personen fortfarande inte återkommit.

Under måndagen ska 38-åringen ha dykt upp i Malmö och letat efter sin exfru som nu lever under skyddad identitet.

– Idag har han letat efter sin exfru på hennes jobb. Nu får hon och barnen gömma sig hemma, säger en familjemedlem till Sydsvenskan.

38-åringen har påstått tidigare anklagat exfrun för häxkonst.

Åklagarens varning: "Han är farlig"

Trots åklagarens avrådan ska 38-åringen ha fått korta permission från den rättspsykiatriska avdelningen, enligt tidningen. Och efter tillståndet rymde 38-åringen.

– Jag anser att han är farlig, att det är för tidigt för en sådan permission, säger åklagaren Lisa Åberg till Sydsvenskan

Skulle halshugga och bränna

Mannen greps i början av oktober 2015 och efter ett larm av 37 åringens svåger som då var det tilltänkta offret.

När polis kom till platsen möttes de av 37-åringen som legitimerade sig med en hemmagjord id-bricka med texten "Häxjakt" ovanför mannens namn och bild.

Han berättar i den följande rättegången att planen var att fånga 42-åringen, binda denne och ta med denne till en kyrka i närheten. Där skulle han halshugga och bränna 42-åringen.

Allvarlig psykisk störning

I 37-åringens lägenhet hittade polisen listor på över 50 namn på personer som enligt mannen är häxor.

Mannen dömdes för olaga hot och förberedelse till mord. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och mannen dömdes därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!