Den nu 38-årige mannen dömdes i februari till rättspsykiatrisk vård för förberedelse till mord och olaga hot. Foto: PolisenDen nu 38-årige mannen dömdes i februari till rättspsykiatrisk vård för förberedelse till mord och olaga hot. Foto: Polisen
Den nu 38-årige mannen dömdes i februari till rättspsykiatrisk vård för förberedelse till mord och olaga hot. Foto: Polisen
När mannen greps hittades skyltar med "HÄXJAKT" och "BEKÄMPA HÄXAN" på mannens bil. Han var beväpnad med kniv, bajonett, järnrör, buntband, kofot, hammare, mattkniv och kolsyrepistol. Foto: PolisenNär mannen greps hittades skyltar med "HÄXJAKT" och "BEKÄMPA HÄXAN" på mannens bil. Han var beväpnad med kniv, bajonett, järnrör, buntband, kofot, hammare, mattkniv och kolsyrepistol. Foto: Polisen
När mannen greps hittades skyltar med "HÄXJAKT" och "BEKÄMPA HÄXAN" på mannens bil. Han var beväpnad med kniv, bajonett, järnrör, buntband, kofot, hammare, mattkniv och kolsyrepistol. Foto: Polisen
Vapen som fanns i mannens närhet när han greps. Foto: PolisenVapen som fanns i mannens närhet när han greps. Foto: Polisen
Vapen som fanns i mannens närhet när han greps.  Foto: Polisen
I förhör har mannen berättat fritt och öppet att han ser det som sin plikt att döda häxor, lämpligen genom halshuggning. Foto: PolisenI förhör har mannen berättat fritt och öppet att han ser det som sin plikt att döda häxor, lämpligen genom halshuggning. Foto: Polisen
I förhör har mannen berättat fritt och öppet att han ser det som sin plikt att döda häxor, lämpligen genom halshuggning. Foto: Polisen
En hammare som mannen bar med sig. Foto: PolisenEn hammare som mannen bar med sig. Foto: Polisen
En hammare som mannen bar med sig.  Foto: Polisen

Man ville mörda häxor – rymde från rättspsyk

Publicerad

Den nu 38-årige mannen dömdes i februari till rättspsykiatrisk vård för förberedelse till mord och olaga hot.

Han togs då på bar gärning utanför ett tilltänkt offer i Malmö, beväpnad med bajonett, kniv, mattkniv, järnrör, buntband, kofot hammare och kolsyrepistol.

Han berättade för rätten att han såg det som sin plikt att spåra upp och förhöra, tortera och avrätta häxor.

Nu har han rymt från rättspsykiatrin, det skriver Sydsvenskan.

Rättspsykiatrin i Skåne bekräftar för Sydsvenskan att en person avvek på tisdagseftermiddagen och att personen fortfarande inte återkommit.

Under måndagen ska 38-åringen ha dykt upp i Malmö och letat efter sin exfru som nu lever under skyddad identitet.

– Idag har han letat efter sin exfru på hennes jobb. Nu får hon och barnen gömma sig hemma, säger en familjemedlem till Sydsvenskan.

38-åringen har påstått tidigare anklagat exfrun för häxkonst.

Åklagarens varning: "Han är farlig"

Trots åklagarens avrådan ska 38-åringen ha fått korta permission från den rättspsykiatriska avdelningen, enligt tidningen. Och efter tillståndet rymde 38-åringen.

– Jag anser att han är farlig, att det är för tidigt för en sådan permission, säger åklagaren Lisa Åberg till Sydsvenskan

Skulle halshugga och bränna

Mannen greps i början av oktober 2015 och efter ett larm av 37 åringens svåger som då var det tilltänkta offret.

När polis kom till platsen möttes de av 37-åringen som legitimerade sig med en hemmagjord id-bricka med texten "Häxjakt" ovanför mannens namn och bild.

Han berättar i den följande rättegången att planen var att fånga 42-åringen, binda denne och ta med denne till en kyrka i närheten. Där skulle han halshugga och bränna 42-åringen.

Allvarlig psykisk störning

I 37-åringens lägenhet hittade polisen listor på över 50 namn på personer som enligt mannen är häxor.

Mannen dömdes för olaga hot och förberedelse till mord. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och mannen dömdes därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag