En man i 50-årsåldern bevittnade ett åldersbrott från sin bil. Foto: LASSE SVENSSONEn man i 50-årsåldern bevittnade ett åldersbrott från sin bil. Foto: LASSE SVENSSON
En man i 50-årsåldern bevittnade ett åldersbrott från sin bil. Foto: LASSE SVENSSON
Polisen hyllar den modige mannens insats. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNPolisen hyllar den modige mannens insats. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen hyllar den modige mannens insats. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Man utförde hjälteinsats – grep efterlyst brottsling

Publicerad

Från sin bil bevittnade mannen en pågående stöld – och ingrep.

Tack vare mannens civilkurage stoppades tjuven, som dessutom var efterlyst av polisen sedan tidigare.

– Både jag och mina kolleger känner oss imponerande över hans agerande, säger  Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö.

En man i 50-årsåldern körde på måndagseftermiddagen på Erikslustvägen vid Fridhemstorget i Malmö. Från sin bil kunde han bevittna ett brott – som han sedan stoppade på egen hand.

– Han såg en man som stod väldigt nära en kvinna med rullator och tänkte först att det kanske handlade om en ledsagare eller en vän. Men sedan såg han hur mannen sträckte ner sin hand i den äldre kvinnans ficka, tog hennes plånbok och gick i väg, säger Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö.

”Både jag och mina kolleger känner oss imponerande över hans agerande”, säger Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vittnet parkerade sin bil och klev ur fordonet, med siktet inställt på den misstänkte brottslingen.

– Han gick omedelbart fram och konfronterade mannen, och ledde honom tillbaka till den 80-åriga kvinnan. Vittnet frågade kvinnan om hon hade blivit av med något. 80-åringen märkte då att hennes plånbok var borta och vittnet ringde därför till polisen.

En 80-årig kvinna bestals på sin plånbok – men fick tillbaka den tack vare mannens hjälteinsats.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Granne lyckades avstyra åldringsbrott – tog foton

 

Imponerande insats

När den misstänkte mannen prövade att slita sig loss höll vittnet fast honom, ända tills polisen anlände.

– Den misstänkte tjuven ville inte vara med längre och försökte därför bege sig därifrån. Men vittnet höll fast honom tills polis kom dit. Till platsen kom även en hund som utförde ett sökarbete. Mannen hade kastat plånboken och behållit pengarna, men tack vare hunden kunde börsen hittas, säger Nils Norling.

Vid en närmare kontroll märkte polisen att den gripne mannen var känd sedan tidigare.

– Han var redan anhållen i sin frånvaro, misstänkt för liknande brott i form av grova stölder. Att vittnet ingrep gjorde inte bara att kvinnan slapp bli bestulen – han kan ha förhindrat fler brott också.

Polisen menar att mannens ingripande var mycket imponerande.

– Han kände sig trygg med att ingripa och gjorde det på ett fantastiskt sätt. Jag blir lycklig i hela kroppen när jag hör sådant här, det är ett utmärkt exempel på civilkurage. Både jag och mina kolleger känner oss imponerande över hans agerande, säger Norling.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag