Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man utförde hjälteinsats – grep efterlyst brottsling

En man i 50-årsåldern bevittnade ett åldersbrott från sin bil. Foto: LASSE SVENSSON
Polisen hyllar den modige mannens insats. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från sin bil bevittnade mannen en pågående stöld – och ingrep.

Tack vare mannens civilkurage stoppades tjuven, som dessutom var efterlyst av polisen sedan tidigare.

– Både jag och mina kolleger känner oss imponerande över hans agerande, säger  Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö.

En man i 50-årsåldern körde på måndagseftermiddagen på Erikslustvägen vid Fridhemstorget i Malmö. Från sin bil kunde han bevittna ett brott – som han sedan stoppade på egen hand.

– Han såg en man som stod väldigt nära en kvinna med rullator och tänkte först att det kanske handlade om en ledsagare eller en vän. Men sedan såg han hur mannen sträckte ner sin hand i den äldre kvinnans ficka, tog hennes plånbok och gick i väg, säger Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö.

”Både jag och mina kolleger känner oss imponerande över hans agerande”, säger Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vittnet parkerade sin bil och klev ur fordonet, med siktet inställt på den misstänkte brottslingen.

– Han gick omedelbart fram och konfronterade mannen, och ledde honom tillbaka till den 80-åriga kvinnan. Vittnet frågade kvinnan om hon hade blivit av med något. 80-åringen märkte då att hennes plånbok var borta och vittnet ringde därför till polisen.

En 80-årig kvinna bestals på sin plånbok – men fick tillbaka den tack vare mannens hjälteinsats. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Granne lyckades avstyra åldringsbrott – tog foton

 

Imponerande insats

När den misstänkte mannen prövade att slita sig loss höll vittnet fast honom, ända tills polisen anlände.

– Den misstänkte tjuven ville inte vara med längre och försökte därför bege sig därifrån. Men vittnet höll fast honom tills polis kom dit. Till platsen kom även en hund som utförde ett sökarbete. Mannen hade kastat plånboken och behållit pengarna, men tack vare hunden kunde börsen hittas, säger Nils Norling.

Vid en närmare kontroll märkte polisen att den gripne mannen var känd sedan tidigare.

– Han var redan anhållen i sin frånvaro, misstänkt för liknande brott i form av grova stölder. Att vittnet ingrep gjorde inte bara att kvinnan slapp bli bestulen – han kan ha förhindrat fler brott också.

Polisen menar att mannens ingripande var mycket imponerande.

– Han kände sig trygg med att ingripa och gjorde det på ett fantastiskt sätt. Jag blir lycklig i hela kroppen när jag hör sådant här, det är ett utmärkt exempel på civilkurage. Både jag och mina kolleger känner oss imponerande över hans agerande, säger Norling.