Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Man utesluter först och mördar sedan"

POLISRAZZIA. Efter Fredrik Lindberg försvunnit gjorde polisen razzia hos Hells Angels i Hasslarp.
Foto: Lars Strömberg

Först försvann Morgan "Molle" Blomberg. Året därpå försvann Fredrik Lindberg, 30.

Båda antas ha blivit mördade efter att ha tvingats ut från Hells Angels.

- Man utesluter först och mördar sedan, säger Börje Sjöholm på länskriminalen i Skåne som varit spaningsledare i båda fallen.

Fredrik Lindberg försvann året efter Morgan "Molle" Blomberg. Båda tillhörde Hells Angels MC i Helsingborg. Polisen utgår ifrån att de mördats och ser likheter mellan båda fallen.

- Vi vet inte hur det gått till. En likhet är att båda försvinner i stort sett sam-tidigt som de blivit uteslutna. Enligt min uppfattning så är det här någonting som man bestämt i förväg, säger Börje Sjöholm.

Brutit mot en regel

Försöken att få bistånd av Hells Angels för att lösa de två männens försvinnande visade sig vara små. Vid tidpunkten för Fredrik Lindbergs försvinnande hade polisen information om att han uteslutits i så kallad "bad standing". Det innebär i så fall att han brutit mot någon av Hells Angels strängaste regler som renderar omedelbar uteslutning.

- Normalt sett kan man alltid ställa allmänna frågor vilket gör att man kan lägga någon form av pussel och få en viss uppfattning. Men i de här gängen säger man ju ingenting. Om jag inte minns fel så hörde vi alla medlemmar om Molle och Fredrik Lindberg. Men det gav ingenting, säger Börje Sjöholm.

Samtal sista livstecknet

Han bedömer utsikterna som utomordentligt små att lösa de två misstänkta morden.

Plåtslagaren Fredrik Lindberg från Mjölby kom till Helsingborg för att bli medlem i Hells Angels, enligt släktingar som KvP talade med i samband med hans försvinnande.

Sista livstecknet från honom är den 18 oktober år 2000 när han ringde hem till anhöriga.

Efter det samtalet stängdes hans mobiltelefon av.

OSKYLDIGA OFFER FöR MC-KRIGET

Barn skadas vid bomb
3 oktober 1996: MC-kriget mellan Bandidos och Hells Angels rasar för fullt. Klockan tre på natten exploderar en mycket kraftig bomb vid Hells Angels lokal på nya Sofielund i Malmö. I princip alla fönster i hela kvarteret blåses ut. Huset mitt emot Hells Angels fastighet på Palmgatan drabbas hårt av tryckvågen. Och ett litet barn i en av lägenheterna skadas av splitter.


Raketattack mot fest
5 oktober 1996: Hells Angels klubblokal på Titangade i Köpenhamn utsätts för ett raketangrepp under en fest. Två personer dödas vid attacken, 18 skadas. En 25-årig medlem i Bandidos dömdes senare till livstids fängelse för attentatet.


Polis mister synen
En polisman skadas svårt och förlorar synen när en bomb exploderar i en försåtminerad bil i Malmö hamn. Polisen hade fått tips om ett bilinbrott på platsen och en patrull skickas dit. När polismannen öppnar bildörren exploderar bomben. Fem personer med anknytning till Hells Angels har åtalats för dådet men alla har friats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!