Malmö tingsrätt friar mannen från brottet. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPMalmö tingsrätt friar mannen från brottet. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Malmö tingsrätt friar mannen från brottet. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Kvinnan larmade polis om händelsen, men mannen fortsatte onanera när de anlände till platsen. Foto: TTKvinnan larmade polis om händelsen, men mannen fortsatte onanera när de anlände till platsen. Foto: TT
Kvinnan larmade polis om händelsen, men mannen fortsatte onanera när de anlände till platsen. Foto: TT

Man tände rosa lampa – onanerade i fönster

Publicerad

Kvinnan dukade upp för en mysig kvällsmiddag på balkongen tidigt i höstas.

Plötsligt lös ett rosa sken upp i höstkvällen och blottade en granne som onanerade.

Men trots att poliser blev vittnen till onanin frias mannen.

Händelsen inträffade i Malmö en kväll i början av september förra året. Kvinnan skulle äta middag med en man på balkongen och höll på att duka upp när hon plötsligt uppmärksammades på ett starkt, rosa sken från en grannes lägenhet.

Hon tittade dit och såg grannen, en man i 60-årsåldern, stående naken på en pall och onanerande.

När hon såg honom slutade han onanera och klättrade ner från pallen.

Onanerade flera gånger

Men proceduren upprepades flera gånger under kvällen och rutinen var den samma. Han tände den rosa lampan, gick upp på pallen och började onanera.

Till slut fick kvinnan och hennes sällskap nog och ringde polisen, men inte ens när patrullen var på plats upphörde mannen med sitt onanerande.

I förhör medgav mannen att han regelbundet brukar stå i fönstret och onanera, däremot inte i avsikt att någon skulle kunna se honom.

Mannen åtalades i vintras för sexuellt ofredande av den kvinnliga grannen och hennes manliga bekant men Malmö tingsrätt friar mannen.

Sökte inte kontakt med kvinnan

Enligt rätten är det inte helt utrett att mannen ville att just kvinnan och mannen skulle se honom. Tingsrätten stöder sig i förhörsuppgifterna på att mannen inte hade ögonkontakt med kvinnan och inte heller sökte kontakt med henne eller vännen på något annat sätt.

”För sexuellt ofredande krävs - till skillnad från vad som till exempel gäller för förargelseväckande beteende - att brottet riktar sig mot en viss person eller ett visst antal personer”, skriver Malmö tingsrätt i domen.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag