Man spetsades – nu bötfälls företaget

Publicerad

Arbetstagaren skulle lyfta ett 2,3 ton tungt betongelement när något plötsligt hände och elementet rasade ner över personen.

Vid olyckan klämdes personen fast och spetsades av ett armeringsjärn som gick rakt genom arbetarens kropp.

Nu får ett företag i Kristianstad en bot på 500 000 kronor för arbetsmiljöbrott.

Arbetsplatsolyckan inträffade i januari i fjol på ett företag i Kristianstad.

Arbetaren skulle, med hjälp av en travers, lyfta flera ton tunga betongelement till en ställvagn.

Men mitt under arbetet hände något och ett av de 2,3 ton tunga betongblocken rasade ner över personen.

Arbetstagaren blev fastklämd och ett armeringsjärn gick också rakt genom dennes överkropp. Bland annat skadades personens nyckelben och bröstmuskeln och den ena lungan punkterades också

Böter på 500 000 kronor

Nu tvingas Kristianstadsföretaget betala en företagsbot på 500 000 kronor för arbetsmiljöbrott efter beslut från åklagare.

I strafföreläggandet står det att den skyddsansvarige inte tagit tillräckligt ansvar för säkerheten på arbetsplatsen utifrån vad som krävs av honom enligt lag. Bland annat var arbetstagaren som skadades inte tillräckligt utbildad.

Enligt strafföreläggandet framgår det också att företaget tidigare haft problem med klämolyckor.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag