Den 37-årige mannen smugglade, enligt åklagaren, in: 607 liter öl, 1066 liter vin och 294 liter sprit. Foto: TullverketDen 37-årige mannen smugglade, enligt åklagaren, in: 607 liter öl, 1066 liter vin och 294 liter sprit. Foto: Tullverket
Den 37-årige mannen smugglade, enligt åklagaren, in: 607 liter öl, 1066 liter vin och 294 liter sprit.  Foto: Tullverket
Här fångades fordonet på bild på Öresundsbron. Foto: TullverketHär fångades fordonet på bild på Öresundsbron. Foto: Tullverket
Här fångades fordonet på bild på Öresundsbron.  Foto: Tullverket
Nu har en 37-årig man åtalats misstänkt för grov smuggling. Foto: TullverketNu har en 37-årig man åtalats misstänkt för grov smuggling. Foto: Tullverket
Nu har en 37-årig man åtalats misstänkt för grov smuggling. Foto: Tullverket

Man smugglade in 2 900 liter alkohol

Publicerad

Den brottsmisstänkte mannen lämnade Tyskland med 1 607 liter öl, 1 066 liter vin och 294 liter sprit.  

Den ansenliga mängd alkohol var enligt den misstänkte för privat bruk.

Nu har han åtalats för grov smuggling. 

Inför midsommar i år tog den 37-årige mannen bilen från Norge, genom Sverige och Danmark, till Tyskland. Efter att ha vänt i Tyskland var hans fordon fyllt med öl, vin och sprit. 

I Sverige, på E6, fattade polisen omedelbart misstankar när den kraftigt nedtyngda bilen rullade förbi. Där stoppades 37-åringen med en enorm mängd alkohol. Vid kontrollräkningen fick Tullverket – som tog över ärendet – det till 1 107 liter öl, 468 liter vin och 294 liter sprit.  

Enligt åklagaren hade 37-åringen och en annan person köpt alkohol i Tyskland, visar bland annat övervakningsbilder från Öresundsbron. 

"Dricker ganska mycket"

Men allt hamnade inte hos Tullverket med en gång. Personen som följt med till Tyskland undkom kontrollen – och körde hem till Norge. 

Först efter en husrannsakan upptäcktes resten av smuggelgodset. Utanför den brottsmisstänktes arbetsplats i Norge stod ett släp lastat med 491 liter öl, 598 liter vin och 291 liter sprit. 

– Jag dricker ganska mycket, jag och min familj. Och när man ändå köper så köper man för en god stund. Jag har semester snart och då kommer min bror på besök i två-tre månader, svarade mannen i förhör. 

Men det var inte hela mannens förklaring. Tillsammans med en vän skulle mannen bara veckor senare hålla en midsommarfest. 

I släpet som hittades utanför 37-åringens arbetsplats hittades alkohol. Foto: Tullverket

Åtalas

För knappt två av mannens månadslöner – cirka 40 000 kronor – hade han köpt hem alkoholen för att bjuda gästerna. 

– Det är vi som ska arrangera den ja, festen ska vara hos honom och det är jag som ska stå för drickandet, säger mannen i förhör.

Hur mycket alkohol går åt på midsommarfesten?

– Svårt att säga 30-40 flak öl och 30-40 vindunkar.

Hur många gäster? 

– 50-60

Men åklagaren köper inte 37-åringens förklaring – utan har lämnat in en stämningsansökan om grov smuggling vid Malmö tingsrätt.

Mannen nekar till brott – och har genom hela rättsprocessen hållit fast vid sin förklaring om han skulle arrangera en midsommarfest. Han har dessutom vägrat att ange vem han åkte till Tyskland med. 

Totalt ska mannen ha smugglat in 1 607 liter öl, 1 066 liter vin och 294 liter sprit.  

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?

För att få ta in alkohol i Sverige krävs det först och främst att du uppfyller vissa kriterier. Enligt Tullverket är det följande:

Du måste ha fyllt 20 år.

Alkoholen måste vara för ditt eller din familjs privata bruk.

Du ska själv transportera (eller bära) alkoholen.

 

Frågan "Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?" är en av de mest ställda på Google – och kring jul åker fler än normalt till Tyskland för att fylla upp sina förråd. 

Och det finns faktiskt ett svar på frågan: för ditt eller din familjs privata bruk. Och det bedömer Tullverket så här: 

10 liter spritdrycker

90 liter vin

20 liter starkvin

110 liter öl

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag