Man satt häktad under ett år – kräver en halv miljon

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Männen dömdes förra hösten för narkotikabrott.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild från narkotika beslag.
Foto: Poppe, Cornelius / TT NYHETSBYRÅN

En man satt häktad i över ett år i väntan på att få sin dom. 

När domen väl föll stannade straffet vid 30 dagsböter.

Nu kräver han skadestånd på en halv miljon kronor.

Efter attentatet mot polishuset i Helsingborg 2017 startade polisen den omfattande insatsen operation David då det fanns misstankar om kopplingar till stadens narkotikahandel.

Totalt tolv män misstänktes för narkotikabrott. Däribland en man i 25-årsåldern, som misstänktes för grovt narkotikabrott och som häktades den 25 april 2018.

Det dröjde ända till februari året därpå innan åtal väcktes och den 3 maj 2019 kom domen. Då friades mannen i 25-årsåldern från grovt narkotikabrott, men han dömdes för narkotikabrott av normalgraden. 

Straffet blev 30 dagsböter och enligt tingsrätten hade domstolen då tagit hänsyn till mannens 375 dagar i häktet. 

Nu begär han 500 000 kronor av justitiekanslern. Anledningen är den långa tid han spenderat i häktet, som innebar skada för honom, menar hans advokat Markus Bergdahl.

Psykiska och psykiska besvär i häktet

”Hans tid som frihetsberövad har varit mycket påfrestande för honom. Han har varit misstänkt för ett mycket allvarligt brott och målet har fått stor uppmärksamhet i medierna,” skriver Markus Bergdahl i ersättningsansökan. 

De besvär som mannen i 25-årsåldern ska haft i häktet ska ha varit så påtagliga att de krävt medicinsk vård och behandling. 

”Det lidande som XX har drabbats av på grund av frihetsberövandet får därför anses ha varit större än vad som är normalt varför ersättningen bör fastställas till ett högre belopp än vad som följer av justitiekanslern generell praxis.”

Enligt domen ska mannen i 25-årsåldern ha medverkat i och överlämnat narkotika vid försäljning. 

Han ska också ha främjat nätverkets narkotikabrottslighet genom att hjälpa nätverket med att hyra bilar som använts vid narkotikaförsäljningen. 

Mannen har hela tiden nekat till brott.

TV: Malmöimamen fortsätter att sprida hat mot judar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!