Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man riskerade livet med kokain i ändtarm – döms

På en toalett på flygplatsen i Düsseldorf stoppade mannen upp en kapsel med 50 gram kokain i ändtarmen. Foto: Polisens förundersökning
I mannens väska hittades flera kapslar med 250 gram kokain gömda i mannens strumpor.Foto: Polisens förundersökning

I tisdags dömdes en man till fyra års fängelse för att ha försökt smuggla in kokain i Sverige.

I hans väska hittade tullen 250 gram kokain och 50 gram hittades i en kapsel som mannen fört upp i ändtarmen.

– De senaste åren har vi sett en ökning av personer som sväljer narkotika eller gömmer det i kroppens håligheter, säger Oscar Lindvall, chef för tullåklagarsektionen i Malmö.

Varje år stoppar den svenska tullen människor som de misstänker försöker smuggla in narkotika till Sverige. Narkotikan kan vara gömd i bilar, väskor och matförpackningar. Men även människokroppen används för att dölja knarket.

I tisdags dömdes en man i Malmö tingsrätt för att ha försökt smuggla in 300 gram kokain till Sverige från Tyskland. I förhör berättar mannen att han erbjudits 1 500 euro för att smuggla knarket från Tyskland. På en toalett på flygplatsen i Düsseldorf stoppade han upp en kapsel med 50 gram kokain i ändtarmen. 

Fler sväljer narkotika

Sedan tog han flyget till Kastrup och därefter en buss mot Sverige. Målet för resan var Oslo men mannen stoppades redan på Lernacken i Malmö i april i år. I mannens väska hittade tullen 250 gram narkotika, gömt i ett par strumpor. Han säger att han inte kände till att det fanns kokain i väskan.

Tullverket ser sedan ett par år tillbaka en ökning av antalet personer som utnyttjar kroppen för att smuggla narkotika.

– Man stoppar narkotikan i kroppen håligheter, i munnen eller ändtarmen. De senaste åren har vi sett en ökning av personer som sväljer kapslar med narkotika. De kommer ofta med tåg från Danmark. Antingen har de tagit flyget till Kastrup eller tåget från Tyskland.

– Kapslarna förpackas ofta i kondomer. Det här svårt för oss att upptäcka, men ofta gör vi det för att personen uppträder nervöst eller lämnar märkliga svar på våra frågor. Ibland upptäcks de för att kapslarna kommit ut för tidigt och de blivit tvungna att transportera dem utanför kroppen. 

"Cynisk bransch"

Riskerna med att smuggla droger i kroppen är många. I förhör berättar mannen att han började blöda och mådde illa när han förde upp narkotikan i ändtarmen. 

Förra året hittades en man på Persborgs torg i Malmö av några förbipasserande.

– Han var väldigt illa medtagen och allmänheten slog larm. Mannen fördes med ambulans till sjukhus. Där upptäcktes det att han hade fem kapslar med narkotika i magen och att en av dem hade brustit. Hade han inte hittats hade han troligtvis inte klarat sig. Det visar vilken cynisk bransch det här är, säger Oscar Lindvall.

 

LÄS MER: Knarkets väg in i Sydsverige 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!