Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man prejade asylsökandes plakat – åtalas för hatbrott

När 23-åringen för andra dagen i rad misstänks ha försökt köra på asylsökande demonstranter krockade han och greps av polis. Foto: Polisen
I sin begagnade Volvo hade 23-åringen dekaler med texten "krossa homolobbyn" Foto: Polisen
Det här märket satt tydligt synligt på bagageluckan till 23-åringens begagnade Volvo. Han åtalas nu bland annat för hets mot folkgrupp. Foto: Polisen

Den 23-årige trelleborgaren ville sätta stopp för demonstrationen utanför Migrationsverket. Två dagar i rad körde han på asylsökande irakiers plakat med sin bil som hade ett nazimärke på bagageluckan.

I bilen hade han också klistermärken med texten "krossa homolobbyn".

Han har nu åtalats för bland annat framkallande av fara för annan, hatbrott, skadegörelse, vapenbrott och brott mot knivlagen.

23-åringens förklaringar under första förhöret är något grumliga. Poliserna som förhörde honom visste att 23-åringen hade klistermärken i sin bil med texten "krossa homolobbyn". Han hade dessutom pepparspray och en morakniv.

Utrustad med allt detta åtminstone den 11 juni förra året körde han över plakat som gräsmatta mitt emot Migrationsverket vid Jägersrovägen i Malmö. Plakaten hade satts upp av asylsökanden från Irak som fått beslut att deras ansökningar avslagits. 

"Bränner rakt över skyltarna"

En vakt blev vittne till första händelsen:

– Han vänder vid en avfart vid Jägersrobanan. Han ställer bilen där och gasar upp som tusan. Sen bränner han rakt över skyltarna och tar sig ut mellan trädet och busshållplatsen och kör upp i riktning mot Almgården, efter att han krossat alla irakiernas skyltar, säger vakten i ett förhör.

Den gången försvann 23-åringen med sin nyinköpta men mycket begagnade gråa Volvo.

En irakier som demonstrerade berättar i förhör om vad som hände vid 23-tiden den 11 juni.

– Detta var den tredje gången han gjorde samma sak, han körde på gräsmattan och över banderollerna. Skillnaden var att detta gången körde bilen in i ett träd och stannade. Vi blev mycket rädda då vi trodde att det var på väg att bli en liknande händelse som var i Stockholm. Bilen fastnade mellan trädet och trottoaren så bilen kunde inte köra vidare, säger irakiern i förhöret.

Erkände i första förhöret

Polis som kom till platsen grep 23-åringen.

Det finns uppgifter från flera håll att 23-åringen gjorde liknande saker mer än två gånger men han åtalas han enbart för händelserna den 10 juni och den 11 juni.

23-åringen själv var under första förhöret med polisen ganska öppen med sina motiv.

– Jag körde upp på gräsmattan med bilen, jag körde över ställningar, plakat, eller om det var flaggor. Det var det som hände, säger han i sitt första svar.

När polisen som förhör honom vid 1-tiden på natten den 12 juni försöker få honom att lämna en förklaring går det inte särskilt bra.

Polisen: Varför hade du syftet att köra över plakaten?

– Jag tyckte det var trams.

Polisen: Vad menar du med trams?

– Jag tycker det är trams det de håller på med.

Polisen: Vad håller de på med?

– Att de hade satt upp plakat med texter.

Polisen: Vad stod de på plakaten?

– Jag vet inte.

I samma förhör erkände sedan 23-åringen att det var han som kört på plakat dagen innan.

Teg i andra förhöret

I det här förhöret erkände 23-åringen skadegörelse men förnekade att han framkallat fara för någon av demonstranterna.

Sedan dröjde mer än sju månader innan ett nytt förhör hölls med 23-åråingen. Då var han inte talför. 23-åringen delgavs då också misstanken hets mot folkgrupp genom att han haft en dekal på bagagelyckan med nazistsymbol och en skylt med texten "bögförbud".

Förhöret tog enbart fem minuter efter 23-åringen konsekvent svarade inga kommentarer på samtliga frågor.

Volvon som han köpt begagnade har numera körförbud. Åklagaren vill att den ska förverkas.