Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man på Roskildefestivalen drabbad av allvarlig sjukdom

Roskildefestivalen är norra Europas största musikfestival och pågår mellan 24 juni och 1 juli. Under festivaldagarna räknar man med sammanlagt 130 000 besökare.
Foto: Danska polisen
Översikt framför huvudscenen.
Foto: PJP photos/REX/Shutterstock

En 19-årig man på Roskildefestivalen har drabbats av meningokocksjukdom, som är en allvarlig och sällsynt sjukdom.

Besökare uppmanas att vara uppmärksamma.

– Men vi vill understryka att risken att andra har smittats är mycket liten, säger Troels Thomsen från Styrelsen for Patientsikkerhed i ett pressmeddelande från danska polisen. 

Mannen fördes i dag till sjukhus på Själland efter att ha drabbats av meningokocksjukdom. Styrelsen for Patientsikkerhed bekräftar fallet enligt polisens pressmeddelande.

– Vi har en 19-årig man från Jylland som med all sannolikhet har meningokocksjukdom, säger Troels Thomsen.

Roskildefestivalens besökare uppmanas

Risken för smitta är mycket liten, men eftersom det kan vara en allvarlig sjukdom uppmanar han festivalens besökare att vara uppmärksamma på symtom och kontakta festivalens läkare om man upplever snabbt insättande hög feber, muskelvärk, sjukdomskänsla, stel nacke och rygg och små blödningar under huden.

– Vi är på plats, och jag vill uppmuntra festivalgästerna att ta det lugnt, njuta av festivalen och ta väl hand om varandra, säger Troels Thomsen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är meningokocksjukdom en akut febersjukdom som brukar ge hjärnhinneinflammation med svår huvudvärk, kräkningar och nackstyvhet. 

Patienten är ofta omtöcknad och förvirrad och sjukdomen kan i svåra fall leda till medvetslöshet. Den allvarligaste formen kännetecknas av blodförgiftning med hudblödningar och sjunkande blodtryck. Dessa patienter behöver omedelbart omhändertagande på sjukhus.

Norra Europas största musikfestival

Roskildefestivalen är norra Europas största musikfestival och pågår mellan 24 juni och 1 juli. Under festivaldagarna räknar man med sammanlagt 130 000 besökare. Alla de 80 000 festivalpassen är slutsålda och det finns bara ett fåtal endagsbiljetter kvar.  

Festivalområdet omfattar ett område lika stort som 25 fotbollsplaner och ett campingområde mycket större än festivalområdet. På scenerna planeras sammanlagt 173 konserter. 


Några artister på Roskildesfestivalen

ONSDAG
Kl. 22.00: The Weeknd

Kl. 23.00: The Hellacopters

Kl. 01.00: Justice
TORSDAG

Kl. 19.00: Solange

Kl. 21.30: Erasure

Kl. 22.30: The XX

Kl. 01.30: NAS

Kl. 02.00: The Jesus and Mary Chain

FREDAG

Kl. 21.00: Trentemøller

Kl. 22.00: Foo Fighters

Kl. 00.00: The Avalanches

Kl. 01.30: Cult of Luna

Kl. 02.00: Icona Pop

LÖRDAG

Kl.19.30: Ice Cube

Kl. 21.15: Anthrax

Kl. 22.00: Arcade Fire

Källa: Roskildefestivalen 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!