Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera kvinnor utsatta för ofredanden på nudistbad

Ribersborgsstranden. (Bilden är tagen vid annat tillfälle)Foto: LASSE SVENSSON

Män som blottar sig, onanerar öppet och kommer med sunkiga inviter till badande kvinnor har blivit vardag på nudiststranden i Malmö. 

– Bara för att jag är ensam och har tagit av mig kläder tar de för givet att jag vill ha sex, berättar en utsatt kvinna. 

Kvinnan som är en återkommande badgäst vid brygga 10 på Ribersborgs-stranden i Malmö är trakasserier ett utbrett problem. 

Hon vittnar om hur hon gång på gång blir utsatt av män som tar sig friheter vid nakenbadet.  

– Om jag skulle vilja ta ett kvällsdopp ensam skulle jag inte gå dit. Jag vågar helt enkelt inte. Jag har fått sexuella inviter, blivit förföljd, tafsad på, fotograferad och onanerad till vid flera tillfällen, berättar hon. 

– Men det är inte det som är värst. Det som skapar allra störst otrygghet är de saker som inte är direkt olagliga, men väldigt olämpliga, för de händer så frekvent – som att någon lägger sig för nära på stranden, står och stirrar på en genom solglasögon eller insisterar på att gå i och bada exakt samtidigt som en själv. 

Ett utbrett problem

Enligt kvinnan handlar det heller inte om isolerade händelser utan ett beteende som vissa män satt i system. 

– Bara för att jag är ensam och har tagit av mig mina kläder tar de för givet att jag vill ha sex, säger hon. 

Den senaste månaden har ett flertal anmälningar om sexuella trakasserier på Ribban inkommit till polisen. 

Den senaste så sent som i måndags då en man i 20-årsåldern greps efter att ha onanerat framför en kvinna som låg och solade. 

Enligt Sydsvenskan, som rapporterat om trakasserier på stranden tidigare, lyssnade kvinnan på musik med en lur i örat och hörde att någon närmade sig. 

– När hon vänder sig om står det en man en halvmeter ifrån henne, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson till tidningen. 

Mannen som ska ha onanerat framför kvinnan greps på plats för sexuellt ofredande, men släpptes några timmar senare efter förhör.

Olika signalement

– Vi har tittat på samband mellan de olika händelserna, men mannen som greps i går stämmer inte överens med tidigare signalement, säger hon, till Kvällsposten. 

Polisen uppmanar nu besökare på stranden att vara vaksamma, påkalla uppmärksamhet om de upplever att de utsätts för ofredanden och anmäla alla händelser till polisen. 

– Det är viktigt att man kontaktar oss direkt när det händer något. Vi vet att den här typen av brott förekommer sommartid och att skapa trygghet på stranden ingår i vårt brottsförebyggande arbete, säger Eva-Gun Westford.