Man nära drunkna – fastnade i fiskekrok

Olyckan inträffade vid Knipehalls badplats, öster om Karlskrona.
Foto: Google Maps
Knipehalls badplats ligger naturnära med brygga ut i vattnet.
Foto: Karlskrona kommun

En man i 70-årsåldern var ute på sin dagliga morgonsimtur – men hade oturen att fastna i både en fiskekrok och fiskelina.

Mannens räddning blev att han lyckades klamra sig fast vid en flytboj i vattnet.

– Mannen var rejält nedkyld när vi fick upp honom. Det kunde gått riktigt illa, säger Martin Hansson, styrkeledare vid räddningstjänsten i östra Blekinge.

Larmet om händelsen inkom till SOS klockan 08.35 på fredagen och när räddningstjänsten kom ut till platsen visade det sig den nödställde var en simmande 77-årig man som fått en fiskekrok i ena tån.

Han var en van simmare som brukade ta dagliga motionsturer i vattnet. Några liknande problem tidigare ska han dock inte ha upplevt.

Den här gången kunde dock dramat slutat illa.

Kroken hade nämligen satt sig så ordentligt fast att mannen inte kom någonstans. Draget och fiskelinan hade sedan virat in sig i en boj ute i vattnet.

Där blev mannen ”hängande” tills räddningstjänsten kom.

Mannens räddning blev enligt räddningstjänsten att hustrun uppehöll sig på badplatsen och förstod att något allvarligt inträffat.

Hustrun slog larm till SOS och flera räddningsenheter med ytbärgare ryckte ut till platsen.

Enligt styrkeledare Martin Hansson inträffade händelsen ett 30-tal meter ut från bryggan vid Knipehalls badplats öster om Karlskrona.

Fastnade i krok

Enligt räddningstjänsten insåg mannen själv att han inte skulle kunna ta sig loss på egen hand. Han valde därför att klamra sig fast vid flytbojen så länge det gick i väntan på räddningen.

 Men vattnet var fortfarande kallt och efter hand som minuterna gick avtog mannens krafter. Styrkeledare Martin Hansson har inga uppgifter om hur länge simmaren uppehöll sig i vattnet.

– Men han var ordentligt nedkyld när vi till sist kunde klippa loss och få upp honom, säger han.

Enligt tillgängliga uppgifter ska mannen trots allt ha varit vid gott mod efteråt. Mannen fördes  senare till sjukhus för undersökning.  

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!