28-åriga Ulrika Åkesson hittades mördad i sin lägenhet sommaren 2001.
28-åriga Ulrika Åkesson hittades mördad i sin lägenhet sommaren 2001.

Man misstänkt för mordet på Ulrika

Publicerad
Uppdaterad
På tisdagsförmiddagen hämtades en 46-årig man till förhör hos polisen i Helsingborg skäligen misstänkt för mordet på 28-åriga Ulrika Åkesson sommaren 2001.
- Mannen är släppt, efter beslut av åklagare, men är fortfarande misstänkt, säger Börje Sjöholm vid länskriminalpolisen i Skåne.
Under tisdagseftermiddagen hölls förhör med mannen som är misstänkt för mordet.
Åklagare fattade senare under tisdagen beslutet att släppa den 46-årige mannen på fri fot.
- Han är frisläppt men är fortfarande misstänkt. Åklagaren ansåg att den misstänkte inte kan störa den fortsatta utredningen, säger Börje Sjöholm vid länskriminalpolisen i Skåne.
46-åringen är hemmahörande i nordvästra Skåne och är inte släkt eller nära bekant till Ulrika Åkesson. Han har inte heller tidigare förekommit i polisens utredning.
- Nej, det här är ett nytt namn som kom upp, säger Börje Sjöholm.
Ulrika Åkesson, 28, hittades död i sängen i sin lägenhet i Helsingborg. Det fanns inga tecken på inbrott eller bråk i lägenheten. Läkare gjorde på platsen bedömningen att det rörde sig om en naturlig död.
Inledningsvis misstänktes det därför inget brott bakom dödsfallet, men vid den rättsmedicinska undersökningen konstaterades att kvinnan blivit strypt.

”Känsligt läge”

Utredningen har legat vilande i flera år, men återupptogs av länskriminalpolisens cold case-grupp i våras.
- Vi gjorde en omstart av fallet i januari och det är det arbetet som nu ledde fram till att den här mannen hämtades in till förhör och delgavs misstanke om brott, säger Börje Sjöholm.
Enligt ett pressmeddelande från polisen på tisdagen har husrannsakan genomförts i mannens bostad och på en annan plats:
Vad som gjorde att polisen delgav 46-åringen misstanke om mord just nu kan Börje Sjöholm inte gå närmare in på.
- Nej det kan jag inte, men det är en sammantagen bedömning som gjorde att han hämtades in till förhör, säger han.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag