Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man misstänks ha förgripit sig på dement kvinna

Det här är en IVO-anmälan
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DPA/IBL

En man på ett äldreboende i Skåne misstänks ha låst in sig med en kvinnlig dement boende och förgripit sig på henne sexuellt. 

Personalen mötte honom med byxorna neddragna och erigerad penis, enligt en lex Sarah-anmälan.

Det var i slutet på juli som det misstänkta sexuella övergreppet ägde rum. Mannen som bor på ett äldreboende i Skåne ska till en början ha suttit nära en kvinnlig boende, som lider av demens, och tittat på tv i det allmänna sällskapsrummet.

Personalen visste, enligt anmälan, om att samma man tidigare har försökt få kvinnan att följa med till hans rum bara någon vecka tidigare. Trots det lämnas de ensamma av personalen under några minuter när ett annat larm dök upp.

”Andfådd och svettig”

När personalen kom tillbaka till sällskapsrummet var både mannen och kvinnan borta. 

De gick då till hans rum och knackade på. När ingen öppnade gick personalen in med nyckel då de gjorde bedömningen att kvinnan kunde vara utsatt för fara. Men innan personalen hann in i rummet möttes de av mannen med neddragna byxor och erigerad penis.

När han fick frågan om kvinnan var i lägenheten svarade han upprört ja och sa att det inte angår dem, enligt boendets interna utredning.

Polisen larmades till äldreboendet och personalen gick på nytt in i mannens lägenhet. Han ska då ha mött dem med uppdragna byxor, och var enligt personalen ”andfådd och svettig”. 

Utreds av polisen

Kvinnan togs till sjukhus för undersökning och händelsen har anmälts till polisen som misstänkt sexuellt övergrepp, enligt anmälan. Kvinnan själv har inte kunnat berätta om händelsen på grund av sin sjukdom, men hennes dotter har uppgett för verksamhetschefen att hon är lugn och verkar må bra, enligt utredningen.

Äldreboendets utredning visar att bristande dokumentation av riskbedömningar och bristande rutiner är några bakomliggande faktorer. Händelsen kommer nu att utredas av Inspektionen för vård och omsorg.

TV: Se den omtalade våldsfilmen i Malmö

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!