Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Man kommer att bli hotad och förföljd"

Schlagerartisten Javiera klarade sig ur ett svårt förhållande där hon levde i ständig skräck med hot och misshandel.
Foto: Tommy Holl

En enda fråga från en vän eller granne kan vara det förlösande som hjälper någon ur en våldsam relation.

- Våga fråga, våga lägg dig i. Det kan rädda liv.

Det säger schlagerartisten Javiera, som klarade sig ur ett svårt förhållande där hon levde i ständig skräck med hot och misshandel.

Javiera mötte sin pojkvän genom jobbet. Kärleken blomstrade. Javiera föll för mannens många komplimanger och kärleksförklaringar. Han ville gifta sig och skaffa barn, men en vecka före bröllopet kom det första varningstecknet.

Vid en diskussion slog han ett knytnävsslag - rakt i Javieras ansikte.

- Jag borde ha förstått, men jag var chockad. Vi skulle ju gifta oss! säger Javiera.

Men slagen och misshandeln fortsatte, år efter år.

- Det är nästan alltid så att omgivningen, vänner och grannar, har vetat om eller hört bråk och skrik. Men de har inte gjort något, säger Javiera.

Sex månaders fängelse

Hon lever i dag under skyddad identitet och adress. Hennes före detta man dömdes i september 2010 till sex månaders fängelse för fem åtalspunkter - misshandel och olaga hot - under 2007 och 2008, och har kontaktförbud. Han får inte söka upp henne.

Javieras bok "Clownen gråter" är en förkortad version av hennes dagbok från fem års förhållande med ständiga kränkningar och misshandel i parets gemensamma hem, utåt sett lyckliga men med ett kaos hemma där hon höll på att gå under. Hon hoppas att boken ska hjälpa till att sätta fokus på den livsfarliga situation som många kvinnor lever i.

- Jag trodde jag var ensam när jag levde i det. Men jag har träffat många, advokater, läkare, ja det finns överallt och i alla samhällsklasser.

Sträck ut en hand

Hon framhåller att det handlar om att nå in till den drabbade, sträcka ut en hand och få dem att våga ta steget.

- Det kan räcka med något så enkelt som att man lägger handen på axeln och frågar "hur är det med dig?" när man möter sin arbetskamrat eller grannen ensam i tvättstugan när man har hört att de bråkat, säger Javiera.

- Även om de kanske svarar att de när okej så kan det starta en process. Man börjar tänka att det kanske inte ska vara så att jag går här halvblå under tröjan, säger Javiera.

Hitta stödgrupper

Det finns också mycket annat enkelt som vänner och anhöriga kan göra för att starta processen.

- Man kan till exempel kolla upp var det finns stödgrupper och visa det, kanske erbjuda sig att gå med en första gång, säger Javiera.

- När man är i den här situationen är man så svag. Man har lärt sig att se sig själv genom mannens ögon, som en värdelös person. Man är också väldigt rädd. Man är livrädd. Men jag lovar dig att kvinnan vill att du frågar, säger Javiera.

Sökte hjälp själv

För Javiera var det just en grannes fråga som blev av­görande. Hon började se sig själv med andra ögon och sökte hjälp.

Javiera tycker att det borde pratas mer om männen som misshandlar och gör illa sina kvinnor.

- Det pratas alltid mycket om kvinnor och barn och alla fel som gjorts. Man pratar aldrig om mannen. Men det finns ju många sådana män. Dem borde vi prata mer om, säger Javiera.

Hon tycker också att alla varningsklockor borde ringa när anmälningar om våld och hot i relationer tas tillbaka.

- Det borde vara lag på att man inte kan ta tillbaka en sådan anmälan, säger Javiera.

Hon råder den som lever i ett misshandelsförhållande att dokumentera allt, skriva ner tidpunkter och händelser, fotografera skador med sin mobilkamera, samla allt.

- Man kommer att bli hotad och förföljd, ja. Men det finns ingen annan väg än att ta sig därifrån. Man måste göra det, säger Javiera.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!