Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man klättrade in till ”rasande elefanter”

Det finns för närvarande fyra elefanter på Zoo i Köpenhamn. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: KÖPENHAMNS ZOO
Djuren verkade bli mycket stressade av händelsen. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: FRANK RONSHOLT / KÖPENHAMNS ZOO

En yngre man hoppade på torsdagskvällen över staketet in till elefanterna på Zoo i Köpenhamn.

Ett vittne som filmade händelsen beskriver elefanterna som "rasande".

– Det var ett mirakel att han överlevde, säger vittnet.

Dramat utspelades vi 19-tiden. Mannen filmades av privatpersonen Alexander Kayser som kunde följa händelsen utifrån, från Frederiksberg Have.

Därefter skickade Kayser filmen till tv-stationen TV2 Lorry. Den har lagts ut på stationens hemsida och även på Twitter.

https://twitter.com/tv2lorry/status/1042872490610044928

Man ser hur mannen först sitter på huk på en sten, sedan reser sig och går omkring inne i elefanternas inhägnad. Han viftar med armarna och gör ett snurrigt intryck.

Elefanterna tycks bli starkt stressade. De trumpetar högt och rör sig oroligt, men gör ingen ansats att gå till attack under den dryga minut som filmen pågår.

Folk ropade åt honom

– Elefanterna verkade bli rasande, säger Alexander Kayser till TV2 Lorry.

– Folk ropade "gå ut därifrån". Han var kanske berusad – annars hade man väl aldrig klättrat in dit.

Kayser säger också att flera personer trodde att mannen kanske inte förstod danska. De ropade på engelska att han skulle gå ut därifrån. Till sist gick han ut.

– Han hade en väldig tur. Enligt min mening var det ett mirakel att han överlevde, säger Alexander Kayser.

Köpenhamnspolisen fick in flera anmälningar om intrånget och ryckte ut till Zoo. Vid det laget var dock mannen redan borta.

Polis har varit på plats

Polisen avvaktar nu en anmälan från Zoo – eftersom händelsen utspelades där inne och inte på allmän plats.

Presskommunikatören Jacob Munkholm Hoeck på Zoo har inga kommentarer utöver att ledningen för Zoo har skickat dit personal för att försäkra sig om att ingen har kommit till skada.

Det finns fyra elefanter på Köpenhamns Zoo – hannen Chang, honorna Surin och Kungrao, samt ettåriga hannen Plaisak, som föddes 2017.