En 17-årig pojke har blivit knivskadad inne på Friskis och Svettis-gymmet i Ängelholm. Foto: MIKAEL NILSSONEn 17-årig pojke har blivit knivskadad inne på Friskis och Svettis-gymmet i Ängelholm. Foto: MIKAEL NILSSON
En 17-årig pojke har blivit knivskadad inne på Friskis och Svettis-gymmet i Ängelholm. Foto: MIKAEL NILSSON
En pojke i övre tonåren fördes till Helsingborgs lasarett med stickskador på lördagskvällen. Foto: TOMAS LEPRINCEEn pojke i övre tonåren fördes till Helsingborgs lasarett med stickskador på lördagskvällen. Foto: TOMAS LEPRINCE
En pojke i övre tonåren fördes till Helsingborgs lasarett med stickskador på lördagskvällen. Foto: TOMAS LEPRINCE

Bråk i omklädningsrum ledde till mordförsöket

Publicerad
Uppdaterad

Det var ett bråk i omklädningsrummet på Friskis och Svettis-gymmet i Ängelholm som ledde till att en 17-årig pojke blev svårt stickskadad.

På söndagen satt fortfarande en 15-årig pojke anhållen, misstänkt för dådet.

– Vi vet väldigt mycket om händelsen, men kan inte säga så mycket just nu eftersom fler vittnen ska höras, säger jourhavande förundersökningsledare Joakim Ekstrand.  

Det var strax före klockan 18 på lördagskvällen som SOS fick larm om att något hänt på Friskis och Svettis-anläggningen i Ängelholm.

När polis och ambulans kom till platsen anträffades en 17-årig pojke med allvarliga stickskador.

– Han var inte kontaktbar vid tillfället, sa polisens informatör Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Vid tiden för händelsen ska där fortfarande ha rått full aktivitet i gymmet och ett antal personer ska på olika sätt ha blivit vittnen till delar av händelsen. 

Allvarligt skadad

17-åringen fördes i ambulans till Helsingborgs lasarett. Senare under kvällen meddelade sjukhuset att pojken hade ådragit sig allvarliga skador.

Den misstänkte gärningsmannen, en 15-årig pojke, greps senare av polisen i sin bostad.

Enligt jourhavande förundersökningsledare ska det aktuella överfallet ha skett i ett av anläggningens omklädningsrum.

Men polisen vill i nuläget inte berätta några detaljer om vad som förevarit händelsen.

– Vi vet väldigt mycket om händelsen, men eftersom fler vittnen ska höras i utredningen vill vi vara återhållsamma med uppgifter, säger jourhavande förundersökningsledare Joakim Ekstrand.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska den misstänkte 15-åringen hastigt lyckats lämna anläggningen efter dådet.

Greps i bostaden

Polisen bekräftar också att han senare greps i sin bostad.

Den skadade 17-åringen utsattes för någon typ av stickskador, men vilken typ av vapen som användes är okänt. Det är inte heller bekant om något sådant föremål har tagits i beslag. Under lördagskvällen sökte polisen med hund i området efter ett möjligt vapen.

Uppgifter till Kvällsposten säger dock att det ska varit en kniv som använts vid överfallet.

Efter händelsen stängdes anläggningen för besökare och polispatrullen spärrade av platsen där det misstänkta brottet skett.

På dörren till anläggningen sattes en lapp upp med texten "En brottslig handling har begåtts i gymmet och polisutredning pågår. Vi har därför beslutat oss för att stänga under lördag och söndag".

Det är okänt vilken inställning 15-åringen har till det misstänkta brottet.

Joakim Ekstrand säger dock att ärendet hanteras med förtur på grund av den misstänktes ålder. Han ska ha fått en offentlig försvarare som finns med vid de förhör som ska hållas under söndagen.

Händelsen utreds som mord- alternativt dråpförsök. Det är ovanligt att häkta 15-åriga barn, men det sker ibland vid allvarliga och uppmärksammade fall.

Var obemannat

Bodil Nordkvist, verksamhetschef på Friskis och Svettis, uppger att gymmet var obemannat på personal vid tiden för händelsen. Men där fanns ändå ett 20-tal medlemmar i lokalerna.

– Efter klockan 13 på lördagar är det ett nyckelgym och då kan medlemmarna själva ta sig in via en särskild sluss, säger hon.

Om offret och den misstänkte gärningsmannen var medlemmar är oklart.

– Det som hänt är förfärligt. Jag vet att flera av medlemmarna gjorde en enorm insats för den skadade pojken. Jag hoppas verkligen han överlever.

Med anledning av händelsen kommer gymmet att på nytt aktualisera frågan om övervakningskameror i anläggningen.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag