Kroppen upptäcktes av allmäneten och ett stort räddningspådrag inleddes. Foto: Anders GrönlundKroppen upptäcktes av allmäneten och ett stort räddningspådrag inleddes. Foto: Anders Grönlund
Kroppen upptäcktes av allmäneten och ett stort räddningspådrag inleddes. Foto: Anders Grönlund
Bedömningen som gjordes var att kroppen legat i vattnet ett tag, säger Anders Kindberg, inre befäl vid räddningstjänsten Syd. Foto: Anders GrönlundBedömningen som gjordes var att kroppen legat i vattnet ett tag, säger Anders Kindberg, inre befäl vid räddningstjänsten Syd. Foto: Anders Grönlund
Bedömningen som gjordes var att kroppen legat i vattnet ett tag, säger Anders Kindberg, inre befäl vid räddningstjänsten Syd. Foto: Anders Grönlund

Man hittad död på havsbotten

Publicerad

Från stranden kunde lördagsflanörer se något mystiskt 20 meter ut i vattnet.

Det visade sig senare vara kroppen efter en död mansperson. Enligt polisen finns inga misstankar om brott. 

Det var vid 12-tiden som SOS fick ett drunkningslarm från Kivik på Österlen. Enligt initiala uppgifter skulle en person ha setts i vattnet alldeles utanför hamnen i Kivik.

Sjöräddningen tog omedelbart över ärendet och en helikopter från Kallinge larmades ut till platsen. Från sjöräddningen skulle en båt, stationerad i Kivik, användas. Även ambulans, samt dykare från Malmö skickades till platsen, en sträcka på över tio mil. 

Vid 12.30-tiden kom bekräftelse på att personen i vattnet var död. Det gjorde att insatsen avbröts och samtliga styrkor drogs tillbaka.

Låg på 1,5 meters djup

– Bedömningen som gjordes var att kroppen legat i vattnet ett tag, säger Anders Kindberg, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Kroppen anträffades cirka 20 meter ut från den yttre piren i Kiviks hamn. Där var vattendjupet endast cirka en meter.

Enligt Roger Larsson, yttre befäl på platsen, ska konturerna av kroppen ha synts i vattnet från strandkanten. 

– Vad jag förstår ska det ha varit känt att en person i trakten anmälts som saknad. Därför tror jag  att folk sett sig omkring lite extra, säger han.

Spegelblank sjö

På lördagen var förhållandena vädermässigt mycket bra. Det var spegelblank sjö i området och lätt att se en bit ut i vattnet.

Roger Larsson bekräftar uppgifterna att den döde var en vuxen mansperson. Ungefärlig ålder vill han inte ha någon uppfattning om.

Först att komma fram till platsen var en ambulans. Strax efteråt anlände deltidsstyrkan från Brösarps brandkår.

Vid 13-tiden arbetade polisen kvar på platsen med att prata med vittnen och bybor om vem den döde kunde vara. 

Polisen bekräftade senare under eftermiddagen att den döde är en yngre man bosatt i närområdet. Mannen hade varit anmäld försvunnen i en veckas tid. 

Enligt polisen finns inga misstankar om brott. Anhöriga har underrättats om dödsfallet. 

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag