Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Man har rätt freda sig mot ett angrepp”

Expressen TV rapporterade på lördagen att polisen misstänker att en kvinna knivhögg en man vid ett våldtäktsförsök. Kvinnan är nu misstänks för mordförsök.
En man skadades vid lägenhetsdramat i Malmö i lördags. En kvinna greps samtidigt. Båda är anhållna. Foto: Mikael Nilsson
Advokat Tove Nichols säger att nödvärn kan göra att en i och för sig brottslig gärning blir fri från straff. Foto: Advokatbyrån Nichols & Co / Advokatbyrån Nichols & Co

Två dygn efter dramat i en Malmölägenhet är båda de inblandade fortfarande anhållna.

Kvinnan som misstänks för mordförsök kan ha försvarat sig mot ett försök till våldtäkt. I så fall kan hon anses ha agerat i nödvärn.

– Man har rätt att freda sig om man utsätts för ett angrepp, säger advokat Tove Nichols.

Uppgifterna om vad som hände i lägenheten är knapphändiga. Flera grannar hörde oväsen strax före klockan 23 i lördags och larmade oberoende av varandra polisen.

I lägenheten hittade poliserna en man med stick- eller skärskador. En kvinna som befann sig i bostaden greps och togs med till polishuset.

I lägenheten fanns också barn.

En halvtimme efter gripandet rubricerades händelsen som försök till mord.

Misstänkt för mordförsök

Efter förhör med kvinnan under natten anhölls hon fram på småtimmarna på lördagsmorgonen som på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Två dagar senare är kvinnan fortfarande anhållen på samma misstanke. Inget av vad hon har sagt i förhör har förändrat den bilden.

Mannen, som har opererats men väntas stanna kvar på sjukhus åtminstone till måndagen, är formellt anhållen som misstänkt för försök till våldtäkt.

Kan undgå straff

När han tillåts lämna sjukhuset kommer han att föras till en cell hos polisen.

Skälet till misstanken mot mannen kan inte vara något annat än kvinnans berättelse. Ingen tredje, vuxen person har kunnat lämna uppgifter om dramat.

Om en kvinna varit utsatt för ett våldtäktsförsök kan hon undgå straff för till exempel ett knivhugg.

Har rätt att freda sig

Enligt advokat Tove Nichols, med erfarenhet som offentlig försvarare och målsägandebiträde i brottmål, kan en brottslig gärning bli straffri om det är fråga om nödvärn.

– Man har ju rätt att freda sig om man utsätts för ett angrepp eller till exempel ett våldtäktsförsök, säger Tove Nichols.

– Men om man använder för mycket våld är det inte längre nödvärn och då är gärningen inte straffri.