Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man häktad för 27 bränder i Kalmar län

Bostadsbränder i Sverige

En man i 55-årsåldern har häktades på torsdagen misstänkt för 27 anlagda bränder i Kalmar län under tiden maj till juli i år.

Mannen valde att själv anmäla sig på polisstationen efter att han fått kännedom om att han var eftersökt av polisen.

De aktuella bränderna ska ha inträffat i Högsby och Mönsterås, enligt polisen.

Mannen kom självmant till polisen. Där hölls ett första förhör och efter det förklarade åklagaren att mannen på sannolika skäl var misstänkt i ärendet.

Mannen anhölls och därefter skedde häktningsförhandlingen under torsdagen.

De aktuella bränderna skedde utomhus under tiden maj till juli i år och kring orterna Högsby och Mönsterås i Kalmar län.

I de flesta fall har det varit stora rishögar ute i terrängen som satts i brand. I flera fall har det också funnits stor risk för spridning av bränderna i både terrängen och till bebyggelse.

– Vi har haft en stor polisinsats som arbetat med den här utredningen, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

– Det är ett omfattande utredningsarbete som gjort att vi kunnat frihetsberöva honom. Han är i nuläget bara misstänkt och ett stort utredningsarbete väntar.

Brottsrubriceringen när det gäller den nu gripne mannen är mordbrand och åklagaren kommer att begära honom häktad under torsdagen.

Han begärs häktad bland annat för att det finns risk att den misstänkte undanröjer bevis och fortsätter sin brottsliga verksamhet.

– Ett omfattande polisiärt utredningsarbete ligger bakom att den misstänkte kunnat frihetsberövas. Många utredningsåtgärder återstår att genomföra i förundersökningen, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.