Man fällde träd – klämdes fast

Mannen klämdes fast under ett träd i Markarydstrakten.
Foto: Googlemaps

Mannen var ute och fällde träd på sin egen gård – plötsligt föll ett träd över honom.

Han klämdes fast men kunde själv larma SOS.

– Vi hittade honom ett par tre hundra meter ut i skogen, han var knappt vid medvetande, säger Nicklas Henningsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Markaryd.

Mannen har, enligt Smålandsposten, livshotande skador.

Händelsen inträffade vid 10-tiden på lördagsförmiddagen utanför Markaryd. Mannen var enligt polisens uppgifter ute för att för att fälla träd när något plötsligt gick snett.

– Vad vi har fått fram blev han initialt klämd under ett träd som föll. Jag har inga närmare uppgifter men vi har en patrull där, säger Peter Martin, vakthavande befäl vid polisen region Syd.

Den skadade mannen kunde själv få upp sin telefon och ringa efter hjälp. Räddningstjänst samt två ambulanser larmades till platsen,.

– Han hade kontakt med SOS per telefon men det var svårt att förstå var han var, han höll på att glida in i medvetslöshet, han var svår att få kontakt med, säger Nicklas Henningson.

300 meter ut i skogen

Med ledning av den information som mannen gav SOS och i kombination med sirenerna från räddningstjänstens fordon kunde man kort därefter lokalisera mannen.

– Han befann sig ungefär 200-300 meter ut i skogen. Det gick inte att köra ut dit, vi fick plocka av alla grejer och gå ut till honom.

När styrkorna kom fram låg mannen svårt klämd under ett träd i en sänka. 

– Vi fick först stabilisera trädet med pallningsvirke, sedan sågade vi av grenarna för att få loss honom. Vi hade även med luftkuddar för att kunna lyfta trädet, men med tanke på hans tillstånd blev det bråttom så vi fick dra ut honom när grenarna var borta.

Har bröstskador

Räddningstjänsten fick upp mannen på hans traktor och kunde få ut honom till vägen där ambulanserna och brandbilarna stod. Sedan fördes han omedelbart till sjukhus.

– Mannen var vid medvetande, om än knappt, och har bröstskador. Men jag kan inte bedöma hur pass allvarligt skadad han är, säger Nicklas Henningsson.

Enligt uppgifter från region Kronoberg vårdas mannen med livshotande skador på intensivvårdsavdelning.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!