Män döms - sprutade tiggare med avgaser

Här är filmen som lades ut på männens Facebooksidor där den delades över tusen gånger.

De två unga männen sprutade ner den tiggande kvinnan med avgaser. Förnedringen filmades och lades ut på Facebook. "En kul grej", hävdar männen själva. Nu döms de av Helsingborgs tingsrätt för ofredande.

Händelsen inträffade den 22 augusti i år utanför en affär i Örkelljunga där kvinnan satt och tiggde. Den ene mannen körde upp sin pickup och gasade ut bilens svarta avgasrök över henne. Den andre mannen filmade samtidigt händelsen med sin mobiltelefon.

Filmen delades över 1000 gånger

Senare samma dag lades mobilfilmen ut på männens Facebooksidor där den delades över 1000 gånger. På filmen syns kvinnan sitta på en grön kudde utanför butiken. Hon är vänd mot entrén och helt ovetande om vad som sker bakom hennes rygg där en bil står med avgasröret mot henne. När föraren börjar gasa väller ett tjockt och kolsvart avgasmoln ut över kvinnan som flyger upp och kastar sig i väg för att komma undan avgaserna.

Hävdar att de utsatt sina kompisar för "samma skämt"

Männen, 22 respektive 21 år gamla, har erkänt gärningen men nekat till att motivet varit att kränka kvinnan på grund av hennes ursprung. Åklagaren har i sin tur hävdat att det rört sig om ett hatbrott och att kvinnans ursprung varit motivet för dådet. Men det anser inte Helsingborgs tingsrätt som tror på männens uppgift om att det hela bara var "en kul grej" och att de tidigare utsatt sina kompisar för samma "skämt".

"Vad de har uppgett kan inte anses motbevisat. Det kan därför inte anses styrkt att det varit fråga om ett s.k. hatbrott", skriver rätten i sin dom.

Saftiga böter

Männen döms nu för ofredande till dagsböter. 22-åringen döms även för två fall av grov olovlig körning och påföljden blir dagsböter på totalt 15 000 kronor. 21-åringens dagböter landar på 16 000 kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!