Man död efter bråk – ska ha slagits ihjäl

Polisen har spärrat av ett stort område runt Folkets park i Skurup.
Foto: Ulf Ryd
Ett knivblad hittades på marken, strax utanför Folkets park, och fick polisen att utöka avspärrningarna.
Foto: Ulf Ryd
Vid 19-tiden på lördagskvällen började polisen den tekniska undersökningen av det avspärrade området.
Foto: Ulf Ryd
Spaningsledare Göran Landvall berättar att polisen fått in många bra vittnesuppgifter.
Foto: Ulf Ryd
Tony Fredholm flyttade i dag till gatan som går förbi Folkets park. Han är inte orolig, men tycker det som hänt är tragiskt.
Foto: Ulf Ryd
"Jag undrar vad som får folk att göra något sådant mitt på ljusa dan", säger Jonas Eneroth som bor några hundra meter från Folkets park.
Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf Ryd
Foto: Mikael Nilsson
1 / 11

SKURUP.

Mitt på lördagseftermiddagen mördades en man i centrala Skurup.

Det är en man i 35-årsåldern som var bosatt i Skurup.

Flera personer blev vittne när han slogs ihjäl i Folkets park.

Enligt uppgifter till Kvällsposten har mannen blivit attackerad bakifrån med en yxa.

– Vi har gott hopp om att lösa detta, säger spaningsledaren Göran Landvall till Kvällsposten.

Polisen larmades till centrala Skurup vi 16.30-tiden på lördagseftermiddagen på grund av ett större bråk i Folkets park.

När polis och ambulans kom till platsen fann de en död man, som slagits ihjäl i bråket.


Hittade knivblad

Efter dådet spärrade polisen av parken och ytterligare ett litet område. Vid 18-tiden hittades ett knivblad på gatan strax bredvid parken och då utökade polisen avspärrningarna ytterligare. Strax efter 19 på kvällen inleddes den tekniska undersökningen som varade drygt två timmar.

Enligt uppgifter till Kvällsposten fick offret en yxa kastad i ryggen efter att ett bråk mellan två olika gäng brutit ut. Ett vittne berättar hur de två gängen började skrika och springa mot varandra innan ett större bråk utbröt.

Polisen vill inte bekräfta att det är en yxa som är mordvapnet.

– Det har använts kraftigt våld med tillhygge, han har bland annat huvudskador. Men vi har inget eller inga mordvapen. Vi rubricerar det som ett mord för han har skador som om han är ihjälslagen, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.

Flera vittnen beskriver också om en orolig och spänd stämning i området runt tågstationen och Folkets park i Skurup strax före mordet. En grupp yngre män, varav några var mopedburna, ska ha vankat runt i området och sett ut som om de letat efter någon eller något.

En av männen, som vittnena inte tror hör hemma i Skurup, har setts på platsen flera gånger under de senaste dagarna.

"Det är otäckt"

Spaningsledaren Göran Landvall vill inte kommentera Kvällspostens uppgifter om männen som synts i området.

– Jag kan inte i detalj gå in på vilka uppgifter vi fått från vittnen, säger Landvall.

Ett annat vittne, som bor precis i närheten, berättar att hon sett fyra män, varav en hade en moped, på gatan som leder in till Folkets park, bara 50 meter ifrån den troliga mordplatsen. Efter en kort diskussion männen emellan ska en högljudd diskussion uppstått och tre av männen ska ha gett sig på den fjärde innan de lämnat platsen. En kort stund senare ska de tre männen ha kommit tillbaka med, enligt vittnet, "ett rörliknande föremål". De ska även ha hämtat en väska som varit inkastad i buskarna.

Det inträffade ska ha skett strax före bråket som slutade med att mannen slogs ihjäl.

– Det är otäckt, jag är glad att jag har min hund som kan vakta mig, säger vittnet till Kvällsposten.

Många nyfikna och skärrade Skurupsbor hade gått ut för att titta närmare på det avspärrade området under lördagskvällen. 33-årige Jonas Eneroth tog med hunden Ayla för att få en uppfattning vad som hänt.

– Jag kunde inte tro att något sådant här skulle hända här. Det har hänt mycket skit här på sistone men inte något i den här omfattningen. Jag undrar vad som får folk att göra något sådant mitt på ljusa dan, säger han.

Polisen kontrollerar personer

Även Björn Fischer, som bor bara några hus bort från Folkets park, är chockad.

– Det brukar mest vara bönder med sina 740 som hittar på saker här, inte något sånt här. Jag såg bilderna på internet och tänkte "Men herregud, det är ju där jag går med min hund varje morgon, säger han.

Tony Fredholm flyttade in på gatan där Folkets park ligger bara några timmar innan mordet. Han tycker det är tragiskt, men känner sig inte orolig.

– Men det är många som har hört vad som hänt och ringt mig för att fråga om jag lever, säger han.

Stephan Söderholm på polisens ledningscentral säger att polisen sent på lördagskvällen följer upp de spår som arbetet på mordplatsen har gett.

- Vi har ingen misstänkt ännu, men vi får ju en annan möjlighet nu när mannen är identifierad och vi kan undersöka hans bekantskapskrets, bostad med mera. Det finns goda förutsättningar att vi ska lösa detta, säger Stephan Söderholm.

Han berättar att flera personer har förhörts under lördagskvällen men inte som misstänkta, utan som "annan", det vill säga personer som kan tänkas ha upplysningar om mannen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!