Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man död efter att ha smittats av legionella

En man har dött efter att ha insjuknat i legionärsjukan. Arkivbild.
Foto: Colourbox/ MAXPPP
Smittan sprids ofta genom små vattendroppar i luften.
Foto: Colourbox / MAXPPP

En äldre man i Malmö har avlidit i legionärsjuka.

Mannen avled på sjukhus men det är oklart hur han smittades av sjukdomen.

– I mer än hälften av fallen får vi ingen förklaring, säger biträdande smittskyddsläkare Håkan Ringberg till Sydsvenskan. 

Mannen låg på sjukhus av andra skäl när det konstaterades att han han hade legionärsjuka. 

Smittan sprids ofta genom små vattendroppar i luften, exempelvis från duschen, och så fort diagnosen var konstaterad informerades mannens bostadsrättsförening i västa Malmö om det inträffade.

Ingen legionella i kranvattnet

Men prover från vattnet i bostadsföreningen visade inga tecken på legionella. Styrelsen valde ändå, enligt Sydsvenskan, att spola rören upprepade gånger med hett vatten eftersom för låg temperatur i vattnet gör smittspridning möjligt.

Hur mannen smittades av legionärsjuka är oklart. Ingenting pekar mot att det var kranvattnet i mannens bostad som smittade mannen.

– Legionella finns i olika typer. Förutom i vatten kan det till exempel finnas i blomjord, säger Håkan Ringberg.

Tio procent dör i legionella

Enligt Sydsvenskan blev 26 personer i Skåne sjuka i legionärsjuka förra året. Två av dem avled inom en månad efter att smittan var konstaterad.

Dödligheten i sjukdomen ligger på omkring tio procent. Äldre män med sämre funktion i lungorna är mer utsatta att drabbas av sjukdomen, enligt Håkan Ringberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!