Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man blir ”helt knäpp” av pingvinernas bajs

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Pingviner på Antarktis.Foto: Shutterstock
Kungspingviner på Antarktis.Foto: FOTOLIA / WILLTU - STOCK.ADOBE.COM 163297206

Det blev en virrig upptäckt för de danska forskarna. 

Pingvinernas bajs innehåller tydligen höga mängder av lustgas – och det fick forskarna andas in under en längre period.

– Efter flera timmar blev man helt knäpp, säger forskaren Bo Elberling.

Forskarna vid Köpenhamns universitet gjorde den oförväntade upptäckten i samband med forskning om kungspingviners påverkan på växthusgaser.

Men aldrig hade de anat att det var pingvinernas gaser som skulle sticka ut under forskningen.

– Efter att ha suttit mitt i pingvinskit i flera timmar blev man helt knäpp, säger Bo Elberling, en av forskarna från Köpenhamns universitet i ett pressmeddelande.

”En vacker resa”

En grupp av forskare från Köpenhamns universitet åkte till Sydgeorgien, en ö som ligger öster om sundet mellan Antarktis och Sydamerika.

– Vi vandrade i bergen en hel dag för att nå den största kolonin med kungspingviner - en extremt vacker resa. Tillsammans med de andra forskarna sov vi i en liten stuga på stranden, säger Elisabeth Biersma, en av forskarna som var på plats i pressmeddelandet.

På ön lever en av världens största grupp av kungspingviner. Under dagarna ägnar sig pingvinerna åt att äta krill, fisk och bläckfisk, de matar och tar hand om sina unga.

”Mer förorenande än koldioxid”

Men kungspingvinerna producerar också såkallad guano, ett begrepp forskare använder för pingvinernas avföring.

– Pingvinguano har gjort att kväveoxidproduktionen har ökat betydligt i området runt deras kolonier. De maximala utsläppen är cirka 100 gånger högre än i ett nyligen gödslad danskt fält. Så det är väldigt starkt – inte minst då kväveoxid är 300 gånger mer förorenande än koldioxid , säger Bo Elberling i pressmeddelandet.

”Blev helt knäpp”

Förutom att studera kväveoxidens negativa påverkan på miljön har forskarna fått erfara de effekterna som gasen har på kroppen, något som forskaren Bo liknar med gasen som används hos tandläkaren.

– Mån får ont i huvudet och mår illa. De små flaskorna med kväveoxid som du ser i Köpenhamn är ingenting jämfört med detta - det här är som stark tobak, och det beror på kombinationen av kväveoxid med svavelväte och andra gaser, säger han.

TV: Pingviner kommer hem efter karantänen

Glädjen är obeskrivlig