Kvinnan accelererade med sin make på motorhuven. Foto: POLISENKvinnan accelererade med sin make på motorhuven. Foto: POLISEN
Kvinnan accelererade med sin make på motorhuven. Foto: POLISEN
Händelsen slutade med en krasch in i en lyktstolpe. Foto: Fritz SchibliHändelsen slutade med en krasch in i en lyktstolpe. Foto: Fritz Schibli
Händelsen slutade med en krasch in i en lyktstolpe. Foto: Fritz Schibli
Kvinnan har i förhör uppgett att hon trampade på fel pedal när hon trampade på gasen. Foto: POLISENKvinnan har i förhör uppgett att hon trampade på fel pedal när hon trampade på gasen. Foto: POLISEN
Kvinnan har i förhör uppgett att hon trampade på fel pedal när hon trampade på gasen. Foto: POLISEN
Hovrätten fastställer domen om vållande till annans död. Foto: Fritz SchibliHovrätten fastställer domen om vållande till annans död. Foto: Fritz Schibli
Hovrätten fastställer domen om vållande till annans död. Foto: Fritz Schibli

Man blev påkörd och dog – frun döms

Publicerad

Kvinnan accelererade i några sekunder med sin make på motorhuven innan bilen kraschade in i en lyktstolpe.

– Han hoppade upp på motorhuven. När han gjorde det trampade jag fel och trampade på gasen, säger kvinnan i förhör.

Nu fastställer hovrätten hennes dom – vållande till annans död.

Kvinnan i 25-årsåldern låg i skilsmässa och hade åkt till sin make den kvällen den 20 december 2015 i Malmö för att hämta sina tillhörigheter. Hon tog med sig nycklar till huset eftersom hon ansåg att halva villan tillhörde henne.

Maken höll inte med och ställde sig framför bilen.

– Jag svängde lite vänster och höger för att se om han flyttade på sig. Han gjorde inte det och han fortsatte slå på bilen med båda knytnävarna. Han hoppade upp på motorhuven. När han gjorde det trampade jag fel och trampade på gasen, då hängde han på motorhuvskanten mot vindrutan med hela kroppen, berättade kvinnan i polisförhör.

Mannen flög av bilen

På fem sekunder hann hon accelerera cirka 60 meter innan hon kraschade in i en lyktstolpe. Hennes make slungades av bilen och skadades så allvarligt att han dog. Stora kroppspulsådern på mannen hade slitits av. 

Flera personer blev vittnen till händelsen och hörde skrikande däck och en smäll. Kvinnan ringde sedan polisen.

Hon dömdes i tingsrätten

Kvinnan åtalades för vållande till annans död. Hon hävdade att hon inte velat döda sin make utan handlat i nödvärn. Men tingsrätten dömde henne för vållande till annans död till villkorlig dom. Dessutom skulle hon betala 26 000 kronor i böter.

Hon överklagade till hovrätten som går på tingsrättens linje men sänker böterna till 25 000 kronor. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag