Man begravdes under jordmassor i Kävlinge

Foto: Andreas Holm / Topnews.Se

KÄVLINGE. Under ett grävningsarbete i centrala Kävlinge gav kanterna plötsligt vika och en man i 60-årsåldern begravdes under de enorma jordmassorna. När räddningstjänsten kom fram var mannen medvetslös. Han fördes med ambulans till Lund, men hans liv gick inte att rädda.

– Det är inte första gången en dödsolycka sker i samband med grävningar, säger Mats Ryderheim, chef på Arbetsmiljöverket i Skåne.

Det var när en spillvattenledning skulle läggas om i anslutning till Kävlinge värdshus som den fruktansvärda olyckan inträffade. Vid halv elva-tiden kom larmet. Enligt polisen i Lund befann sig mannen nere i det 1,9 meter djupa hålet och lade vattenledningen allteftersom hans kollega grävde. De hade lagt 25 meter och hade tio meter kvar när något hände. Maskinisten som har vänt grävmaskinen ser plötsligt i ögonvrån att mannen försöker ta sig upp ur hålet samtidigt som kanterna börjar rasa in.

– Det blev som en lavin med tung blöt jord. Kollegan hoppade ner direkt och försökte hjälpa honom upp men det var för sent, han klarade det inte, berättar CeciliIa Qvarnström, inre befäl i Lund, för Kvällsposten, om händelsen.

När räddningstjänsten kom till platsen låg mannen fortfarande under rasmassorna och var medvetslös. Efter att räddningstjänsten lyckats gräva fram honom inleddes hjärt- och lungräddning på plats. Mannen fördes sedan i ilfart med ambulans till Lund.

– Men tyvärr konstateras att livet hade flytt när han kom fram till universitetssjukhuset, rapporterar Håkan Nilsson vid polisen i Lund.

Chockade

Grävjobbet i anslutning till värdshuset var utlagt på entreprenad av Kävlinge kommun. Företaget har anlitats flera gånger tidigare.

– Vi har anlitat dem från och till i många år, självklart reagerade vi med bestörtning när vi fick beskedet, säger Per Nordén, säkerhetschef på Kävlinge kommun.

Flera av de anställda på Kävlinge kommun var under torsdagseftermiddagen chockade och sorgsna efter att ha fått beskedet om den drabbades bortgång.

– Vi har gett krisstöd åt personalen, många kände den som omkommit. Vi hade under eftermiddagen en minnesstund där vi samlades och tänkte på honom och folk fick prata om honom, berättar Per Nordén.

Med under minnesstunden fanns också representanter från räddningstjänsten som svarade på frågor, kolleger till den drabbade samt en präst och diakonissa.

Händelsen betraktas som en arbetsplatsolycka. Under eftermiddagen fanns polis i samarbete med arbetsmiljöverket på plats för att göra en teknisk undersökning av olycksplatsen. I nuläget finns inga direkta misstankar om brott.

– Sedan får vi se vad den här tekniska undersökningen har givit, säger Håkan Nilsson.

Första gången

Polisen hade under torsdagen ännu inte hört den omkomna mannens kollega som blev vittne till den fruktansvärda olyckan. Han uppges vara mycket chockad och illa däran.

På Arbetsmiljöverket i Skåne betonar man att det inte är första gången en dödsolycka sker i samband med grävningar.

– Det har skett dödsolyckor tidigare i Skåne och på andra platser i Sverige. Risken vid den här typen av jobb är uppenbar men vi förutsätter att branschen känner till den. Vårt jobb är att utreda hur arbetsmiljöarbetet har bedrivits. Har man gjort riskbedömningar, har man varit medveten om riskerna att sidorna rasar? I dagsläget har vi inga svar, säger Mats Ryderheim, chef på Arbetsmiljöverket i Skåne

Mannens anhöriga underrättades under torsdagen. Och under fredagen kommer Kävlinge kommun bjuda in berörda till ytterligare en minnesstund.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!