Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man attackerades med en kniv på bröllopsfest

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Männen dömdes först i tingsrätten.
Foto: JENS CHRISTIAN
Mannen angreps under ett flerdagarsbröllop. Bild från annat tillfälle.
Foto: Baliuk Oleg / Colourbox

Tre män dömdes i tingsätten för att ha kört ikapp en man och angripit honom med kniv på en bröllopsfest.

Nu frias två av dem i hovrätten. En av männen får 155 000 kronor i ersättning. 

Det var i mitten på augusti förra året som ett flerdagarsbröllop ägde rum i Laholm. Under bröllopets andra dag blev en manlig festdeltagare omkörd av en bil. Bilen bromsade in tvärt framför honom och ut från bilen kom tre män, där en av dem höll i en kniv.

De tre männen försökte få ut den ensamma mannen ur bilen och sedan knivhöggs han flera gånger i benen och en gång i handen. 

Männen lämnade och den skadade mannen fördes till sjukhus – där konstaterades skadorna som livshotande. 

Två friades – en får skadestånd

De tre männen anhölls misstänkta för mord och häktades senare i fem månader. Sedan dömdes de alla tre för misshandel i tingsrätten. 

Men hovrätten gjorde en annan bedömning. Det gick nämligen inte att bevisa att två av männen (de som inte höll i kniven) befunnit sig på brottsplatsen.

Den ena mannen sökte skadestånd för de fem månader som han tillbringat i häktet. Nu får han 155 000 kronor, enligt ett beslut från från justitiekanslern, JK:

”Med hänsyn till att sökande har varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av motsvarande längd. Ersättningen för lidande bestäms därför till 155 000 kr.”

Frikänns – men inget skadestånd

Den andra mannen som också frikänns får inget skadestånd. Det finns det inte skäl till, menar åklagaren i ett yttrande till JK. 

Trots att hovrätten anser att det inte är bevisat att han har deltagit vid händelsen menar åklagaren att det inte finns skäl till att ge ge honom skadestånd. 

Den tredje mannen, som höll i kniven, dömdes till grov misshandel i både tingsrätten och hovrätten. 

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2020