Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här jagar mannen kunder att knivhugga på Ica Maxi

55-åringen gick till attack mot två personer på Ica Maxi i Olofström. Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER / LOCALEYES
En kvinna blev livshotande skadad. Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER / LOCALEYES

På övervakningsbilderna syns 55-åringen gå omkring på Ica Maxi i Olofström med en kundkorg i ena handen, och en kniv i den andra.

Sekunder senare går han till attack mot en man och en kvinna – innan han dumpar kniven bland frukt och grönt.

Nu åtalas han för två fall av mordförsök.

Den 55-årige mannen fångas av övervakningskamerorna när han kliver in genom grindarna till Ica Maxi i Olofström vid lunchtid den 14 mars.

Inte visste omgivningen då att han snart skulle gå till attack.

Han plockar upp en kundkorg och stegar direkt mot hyllan där knivarna finns. Målmedvetet bryter han upp förpackningen och tar ut en kniv.

Med kundkorgen i vänster hand och kniven i höger hand och med knivspetsen vänd uppåt riktar han in sig på sitt första offer, en man som står med ryggen vänd mot honom vid provsmakningsdisken. 55-åringen tar sats och svingar ett hugg mot hans rygg.

Offret räddas dock av att han har en surfplatta med ett fodral i sin ryggsäck, som tar smällen från kniven.

Bilden visar hur knivmannen svingar mot en person med ryggen vänd mot honom. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Förföljd av ett vittne

Efter det kastar 55-åringen ifrån sig kniven och går tillbaka till köksavdelningen där han bryter upp en ny knivförpackning.

Den här gången tar han fram en större kniv, ungefär 24 centimeter lång.

Därifrån går han direkt mot en kvinna i butiken och hugger henne i magtrakten. Hon faller ihop och tar sig för magen, medan knivmannen går vidare i butiken. Under uppsikt av ett vittne går han till frukt och grönt där han slänger kniven bland frukten.

Han ställer också ifrån sig kundkorgen, som innehåller två tomma knivförpackningar och ett paket rostbröd, innan han blir stoppad av vittnet. Ica-personalen rusar mot platsen där den knivskadade kvinnan ligger på golvet. I butiken finns också en polis som inte är i tjänst men som pratar med mannen till dess att polispatruller dyker upp. 

Allt sker inom loppet av sex minuter.

Efter att den andra kvinnan knivhöggs följde ett vittne i butiken efter mannen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Vittnet lyckades få mannen att inte lämna butiken. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Livshotande skadad

Kvinnan blev livshotande skadad av överfallet. Hon fick bland annat skador på tunntarmen, tjocktarmen och sin vänstra njure. Dessutom behövde hon opereras för en nervskada på sitt vänstra pekfinger.

55-åringen åtalas nu för två fall av mordförsök.

Åklagaren bedömer att han begick gärningarna med uppsåt och att det var endast på grund av tillfälliga omständigheter som brottet inte fullbordades.

Mannen har erkänt brott i förhör, men hävdar att han aldrig ville döda någon. Däremot uppger han att han ville skada någon – för att han kände sig orättvist behandlad av samhället.

”Jag gick ner på Maxi för att handla bröd, det rann över på mej”, säger han i förhör.

Planerade dådet i två år

I förhören berättar också mannen att han känner sig ensam och har varit mobbad. 

”Det var som nån galen kraft som fick mej att sticka”, säger han.

Redan innan han kom till Ica-butiken ska han ha bestämt sig för att hugga någon med kniv. Enligt förhöret har han haft tankar på att göra det i två års tid. Det rör sig om tvångstankar på att ”döda nån, sticka nån”.

Innan rättegången äger rum ska mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Knivmannen slängde kniven bland päronen efter det andra dådet. Kniven lades senare i en plastpåse av ett vittne på platsen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Den åtalade mannen har en historik av psykisk ohälsa, utan att vara tidigare dömd för brott. Han har varit inlagd på psykiatrin, enligt förhöret. 

Under förhöret vägrar mannen att själv titta på filmerna som visar när han går till attack.

Biträdande förundersökningsledaren ställer den sista frågan under förhöret: När du går till Maxi är det då meningen att du bara ska hugga någon eller skulle du handla också?

”Jag skulle handla också.”

Advokaten: Han ångrar sig

55-åringens advokat Nils Fagrenius menar att det är en psykisk störning som ligger bakom mannens agerande, även om rättspsykiatriska undersökningen inte är genomförd ännu.

Däremot vänder han sig mot åklagarens åtalspunkter på två fall av mordförsök. Fagrenius anser att det snarare rör sig om försök till grov misshandel i det ena fallet och grov misshandel i det andra.

– Man kan inte dömas till mordförsök om man inte har uppsåt att döda, säger han.

Advokaten säger också att den tilltalade kraftigt ångrar sitt agerande.