Man åtalad för mordförsök – efter storbråket i Lund

Vapen som en av de åtalade är misstänkt för att ha hållit i under det aktuella bråket.
Foto: polisens förundersökning.
Så här såg det ut på platsen efter slagsmålet.
Foto: polisens förundersökning.
Kniven som den 21-årige mannen misstänks ha använt.
Foto: polisens förundersökning.
Mellan 15 och 20 personer misstänks ha närvarat vid restaurangbråket.

Storbråket i Lund utspelade sig den 6 september, där över 50 personer greps. 

Nu står tre personer åtalade för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott – brott som ska ha begåtts den här dagen utanför en restaurang i centrum.

Restaurangen hade inte öppnat, men plötsligt kom flera bilar som stannade utanför. Ut ur bilarna hoppar runt 15 personer som sedan stormar restaurangen, som vandaliseras. Ett bråk utbryter – stolar kastas och mycket förstörs. 

I bråket knivhuggs en 18-årig man i magen som börjar blöda. Han går direkt till en bil som kör honom till sjukhuset. 18-åringen menar själv att han inte har någon aning om vem som kan ha gjort det. 

– Jag kommer ihåg att min kusin körde mig till sjukhuset. Jag höll mot magen och jag svimmade. Jag vaknade igen och då hade jag ont i magen, säger han i förhör.                 

Den 21-åriga mannen som misstänks ha knivhuggit 18-åringen flydde från restaurangen, men är nu åtalad för försök till mord i första hand och grov misshandel i andra hand. 

Han förnekar brott och menar att han bara ska ha försvarat sig med hjälp av sina händer. Men i ett senare förhör med polisen har han en ny förklaring – han ska tagit fram någon slags mejsel, som han haft i sina byxor.  

– Jag tar upp den för att skrämma dem lite, säger han i polisens förhör.  

Skarpladdat vapen i bråket

Bråket pågick i ett par minuter. Under denna tid ska också en man med ett skarpladdat vapen ha deltagit. 

Något skott från pistolen avlossades inte under bråket, men på restaurangens övervakningsfilm syns det, menar polisen. En 24-årig man, som polisen menar ska ha hållit i vapnet, är nu misstänkt för grovt vapenbrott. Vapnet ska polisen vid ett senare ha hittat under förarsätet i mannens bil. 

Ytterligare en man som är 19 år står åtalad vid Lunds tingsrätt för att ha undanröjt bevis. Han ska enligt misstankarna på något sätt gömt undan en kniv eller ett knivliknande föremål som ska ha använts i bråket. 

Samtliga åtalade personer nekar till brott. På torsdag inleds rättegången vid Lunds tingsrätt.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!