Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen slog till – mot känd svensk gängledare

Man anhållen efter dubbelmordet i Danmark
Enligt uppgifter till Expressen är en av de döda männen en ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz” i Rinkeby.
Enligt uppgifter till Expressen är den häktade mannen en av ledarna för ”Dödspatrullen” – som haft en blodig gängkonflikt med ”Shottaz”.
Filmer från platsen visar hur gärningsmännen kliver ur bilen beväpnade med automatkarbiner och pistoler och går fram till sina offer.Foto: Polisen i Danmark

En man har anhållits i Danmark, skriver Ekstrabladet

Enligt Ekstrabladet ska gripandet skett eftersom mannen misstänks för kopplingar till dubbelmordet i Herlev tidigare i veckan. 

Enligt uppgift till Expressen är mannen en svensk i 20-årsåldern – och är en av ledarna i kriminella gänget ”Dödspatrullen”.

Expressen har tidigare rapporterat om att ett av offren ska varit en ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz” – som legat i konflikt med ”Dödspatrullen”. 

Det var under lördagsförmiddagen som en man i 20-årsåldern greps i Århus, Danmark.

Nu kan Expressen berätta att mannen är en av ledarna i det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” som sedan flera år är i konflikt med gruppen ”Shottaz”. 

 

SE FLER BILDER OCH VIDEOKLIPP FRÅN TOPNEWS  

 

I en film från tidningen Ekstabladet syns den kriminella ledaren hänga ut från en balkong när polisen hittar honom. Mannen är nu häktad misstänkt för kopplingar till dubbelmordet i Herlev då två svenska män sköts till döds.  

Ytterligare en person ska ha befunnit sig i bilen – då den besköts med både automatvapen och pistol – men klarade sig och kunde lämna bilen oskadd. 

Vad mannen är misstänkt för är ännu inte offentliggjort men uppgifter till Ekstabladet säger att gripandet skedde i samband med misstänkta kopplingar till dubbelmordet. 

Nu kan Expressen berätta att den kriminella ledaren är känd av polisen sedan tidigare och har i samband med den infekterade konflikten med ”Shottaz” figurerat i flera mordutredningar. 

Mannen är även tidigare dömd för bland annat våld mot tjänsteman, rån, vapenbrott och misshandel. 

Två svenskar män sköts till döds i Danmark i tisdags. Foto: TOP NEWS / TOP NEWS

Förhandling bakom stängda dörrar

Häktesförhandlingen mot den misstänkte mannen hölls under lördagseftermiddagen bakom låsta dörrar. 

– Det är väldigt lite jag får säga i det här fallet. Det jag kan säga är att man endast låser dörrarna på det här viset när det handlar om något väldigt allvarligt, säger åklagare Jannik Lerche Rasmussen.

Detta efter att både åklagarmyndigheten och försvararen argumenterat för att anklagelserna mot mannen ännu inte bör komma till allmänhetens kännedom.

– Det handlar om organiserad brottslighet med koppling till utlandet. Det finns fortfarande information som allmänheten inte känner till, skriver Ekstrabladet att åklagarmyndigheten hävdat under förhandlingen. 

Försvararens argument för att stänga dörrarna var de allvarliga anklagelser som riktats mot hans klient sam att fallet fått stor medial uppmärksamhet. 

Innan den anklagade klev in i rättsalen verkade han lugn och nickade till flera av åskådarna skriver tidningen. Vidare går att läsa att gängledaren i 20-årsåldern ska behandlats som farlig och hade händerna fastspända till dess att han placerades bredvid sin försvarare. 

Under förhandlingen beslutas att mannen ska häktas fram till den 25 juli då ytterligare en häktesförhandling kommer att hållas. Man kommer då besluta om mannen ska förbli i häktet eller sättas på fri fot. 

– Man häktar mannen för att skydda utredningen och häktesförhandlingarna kommer att hållas var fjärde vecka, säger Jannik Lerche Rasmussen.

Konflikt mellan kriminella grupperna 

Enligt uppgifter till Expressen ska ett av offren varit en ledargestalt för ”Shottaz” som under de senaste åren varit i en blodig konflikt det kriminella nätverket ”Dödspatrullen”. 

Båda offren ska vara i 20-årsåldern varav den ena ska vara hemmavarande i Stockholmsförorten Rinkeby och den andra i Tensta. 

I ett PM skriver polisen att konflikten mellan de rivaliserande grupperna resulterat i åtta skottlossningar och sju unga mäns död. I samma PM beskriver man även den häktade gängledaren bedöms som ”synnerligen farlig”. 

Medlemmarna i de båda grupperna växte upp i samma område och har tidigare utfört grova kriminella handlingar tillsammans. Efter ett rån 2015 sköts en av medlemmarna i gruppen och avled senare av sina skador. Mordet tros varit det som satte i gång konflikten och delade in barndomsvännerna i två grupperingar – ”Dödspatrullen” och ”Shottaz”. 

Redan dagen efter mordet sköts ytterligare en ung man till döds i vad polisen kallar för en hämndaktion. 

Förutom de fem ytterligare dödsfall som av polisen länkats till konflikten skriver polisen även att man beslagtagit minst åtta automatvapen och fjorton pistoler från medlemmarna i de båda grupperna. 

Enligt uppgifter till Expressen är en av de döda männen en ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz” i Rinkeby.

Polisen har tidigare sagt att striden mellan de kriminella grupperingarna upprepade gånger resulterat i mord varav de flesta är olösta. Många av nyckelpersonerna i konflikten sitter i dag i fängelse. 

Det har hänt

25 juni 

Vid 18-tiden på tisdagskvällen avfyrades minst tio skott mot en svenskskyltad bil i Herlev nordväst om Köpenhamn. En man dog direkt av skotten som kom från både automatkarbin och pistol. Ytterligare en man skadades svårt och dog senare på sjukhus. 

Även en tredje person ska ha befunnit sig i bilen men klarade sig oskadd. 

Tre timmar efter skottlossningen hittades gärningsmännens flyktbil på Nordsjälland. Samtidigt uppgav dansk polis att de döda är två oidentifierade svenska män. 

26 juni

Polisen går ut med att de två mördade svenskarna identifierats men vill inte avslöja offrens namn med hänvisning till den pågående brottsutredningen. 

Samma dag går Expressen ut med uppgiften om att ett av offren ska vara en 23-årig man hemmahörande i Stockholm. Mannen är en ledargestalt i det kriminella nätverket ”Shottaz” från Rinkeby. Det andra offret uppges vara en 20-årig man boende i Tensta. 

”Shottaz” är sedan flera år tillbaka i en blodig konflikt med den kriminella organisationen ”Dödspatrullen”. 

27 juni

På en video från Ekstrabladet syns hur en person grips efter att ha hittats hängandes från en balkong i Århus. 

Tidningen skriver att den gripne är en man i 20-årsåldern som misstänks för kopplingar till dubbelmordet i Herlev. Senare under dagen hålls häktningsförhandlingen mot mannen bakom stängda dörrar. 

Under förhandlingen beslutar man att häkta den misstänkte mannen i fyra veckor fram till 25 juli då en ny häktningsförhandling kommer att hållas.