Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man åkte till IS – fråntas danskt medborgarskap

IS-terrorister.
Foto: Getty Images
IS-terrorister i Syrien.
Foto: Reuters
Östra Landsrätten – Danmarks motsvarighet till hovrätten – i Köpenhamn dömer mannen till sex års fängelse och utvisning på livstid. Han fråntas även sitt danska medborgarskap.
Foto: Google Maps

En 25-årig dansk-turkisk man åkte till IS i Syrien.

Nu döms han till sex års fängelse och blir av med sitt danska medborgarskap.

Efter avtjänat straff ska han utvisas till Turkiet, skriver Jyllands-Posten.

Mannen hade en pizzeria i centrala Köpenhamn innan han i juli 2013 anslöt sig till terrorgruppen Islamiska staten i Syrien och fick namnet ”Abu Aya Al-Dinimarki”. 

Han greps av dansk polis när han försökte återvända till Syrien i mars 2015. Med sig hade han motsvarande drygt 25 000 kronor som polisen tror skulle gå till IS.

– Jag kände mig mer bekväm i Syrien och med IS, förklarade mannen i rätten i Glostrup enligt Ekstrabladet.

Fråntas medborgarskap och utvisas

Han dömdes i fjol till sju års fängelse men på fredagen sänkte Östra Landsrätten – Danmarks motsvarighet till hovrätten – straffet till sex år.

Mannen, som har turkiskt och danskt medborgarskap, fråntas dock sitt danska medborgarskap och ska utvisas till Turkiet efter avtjänat straff och förbjuds återvända till Danmark. 

Själv förnekade 25-åringen att han har slagits för IS, men erkände att han arbetat som kock och bagare åt terrorgruppen i Syrien. Han ska överklaga.

– Självklart är vi inte nöjda med domen. Han är den första som berövats sitt danska medborgarskap, trots att han är född och uppvuxen här, säger hans advokat Michael Juul Eriksen till Jyllands-Posten.

Bild på avhuggna huvuden

Bland bevisen finns dokument från IS där mannen var registrerad som "krigare". I hans mobiltelefon hittades även bilder där han stod med AK47 i uniform framför IS-flaggan med texten "Ingen ära utan jihad". På en annan bild poserade en kamrat leende framför avhuggna människohuvuden.

Mannens syster berättade även om telefonsamtal med honom där skottlossning hörts i bakgrunden och där han berättat hur en tysk man avrättats framför hans ögon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!