Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mammornas uppror – för vanliga skadan

Katarina Woxnerud. Foto: Anthony Andrews
Rektusdiastas innebär att man får ett ”hål” i magen. Foto: Helena Björk.

40 000 kvinnor i Sverige riskerar varje år att drabbas av skador i mage och bäckenbotten efter en graviditet. Skador som kan bli så allvarliga att det är svårt att leva ett normalt liv. Trots det är kunskapen inom vården låg.

I dag anordnas Mamatummy day på flera platser i Sverige, för att sprida kunskap om skadorna. 

– Många förstår inte vad som hänt med kroppen, säger Katarina Woxnerud, initiativtagare. 

Mamatummy day arrangeras på flera platser i landet, däribland Gerdahallen i Lund, för att uppmärksamma och sprida kunskap om de skador som kvinnor kan få i mage, rygg och bäckenbotten i samband med en graviditet och förlossning. 

Bakom dagen står Katarina Woxnerud,  som är naprapat med inriktning på kvinnors hälsa och grundare av träningskonceptet MammaMage. Mamatummy day startade hon 2014. 

– Målet är att nå ut med kunskapen om vad som kan hända med kroppen efter en graviditet, och vad man kan göra åt det själv. Kunskapen inom sjukvården är låg, berättar hon. 

Kunskapen är låg inom sjukvården

Katarina Woxnerud berättar att det finns lite forskning på ämnet och att många kvinnor har svårt att få den vård de behöver. 

– Många undrar och förstår inte vad som hänt med kroppen, de står där med en hängande mage och en bäckenbotten som inte fungerar och vet inte vad de ska göra, berättar hon. 

I år samarbetar Mamatummy day med Diastasupproret, en plattform för kvinnor drabbade av rektusdiastas, som är en typ av graviditetsskada. 

Helena Björk är engagerad i Diastasupproret och själv drabbad av rektusdiastas. Under dagen kommer hon att vara på plats i Gerdahallen för att informera om Diastasupproret, men också berätta om sina egna upplevelser av skadan. 

– Jag ska berätta lite om min upplevelse och resa, vi vill så gärna sprida kunskapen. Medvetenheten är tyvärr väldigt låg, men ju fler gånger vi berättar desto mer kommer kunskapen att öka, säger hon. 

Detta är rektusdiastas

Rektusdiastas innebär att magmusklerna efter en graviditet inte läker ihop av sig själv. 

I svåra fall kan skadan för den drabbade leda till bland annat smärta och obehag när man äter, smärtor i ryggen samt bäckenbottenproblem. 

Helena Björk valde i mars att bekosta sin egen operation.

Bekostade operation själv - är nu problemfri

Under dagen kan besökarna lyssna på föreläsningar om diastas, delta i Mammamage-träning och dessutom blir undersökta kostnadsfritt om de misstänker att de är drabbade av rektusdiastas. 

– Jag hoppas att även mammor som inte är nyförlösta kommer dit! Detta borde vara allmänkunskap för alla kvinnor som har varit med om en förlossning. Jag visste själv inte att jag hade rektusdiastas förrän min dotter var över ett år, säger Helena Björk. 

Helena Björk har flera gånger nekats operation för sin rektusdiastas av sjukvården, något som Kvällsposten tidigare skrivit om. Så här sa hon till Kvällsposten då:

– Jag har själv fått berätta för läkarna vad jag borde få för vård.

I mars valde hon att bekosta operationen själv. 

– Det har verkligen gått fantastiskt bra, bättre än jag vågade hoppas. Nu har det gått fyra veckor och jag är fri från smärtan i ryggen, allt har blivit bättre och jag är fortfarande bara i en tidig rehabfas. Det visar hur viktigt det är att sjukvården tar det på allvar, säger hon. 

Mamatummy day går av stapeln på Gerdahallen i Lund med start klockan 9.30.