Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammornas protest mot olyckskurvan: ”Livsfarlig”

Så ska du tänka i sommartrafiken – oro för trängsel
Sara Rydberg har kontaktat kommunen om den farliga kurvan.
Foto: Privat
Louise Hulthén är orolig för sina barns säkerhet.
Foto: Privat
Den skarpa kurvan i Viken ska nu göras säkrare enligt kommunen.
Foto: Privat

Småbarnsfamiljer i Viken är oroliga för sina barns säkerhet. 

Under flera år har en skarp kurva vållat flera otäcka incidenter – bland annat höll Sara Rydbergs dotter på att klämmas mellan en bil och en stenmur.

– Det är som att det måste hända en olycka innan de vaknar, säger mamman.

Hon bor precis intill den skarpa kurvan på Niagaravägen i Viken, där det är dålig sikt och brist på vägmarkeringar. 

Enligt Sara Rydberg är kurvan känd för att vara en risk och hon känner att hennes barn inte kan röra sig i området på ett tryggt sätt.

– När man pratar med förbipasserande berättar de att den här kurvan har varit ett problem i alla tider. Man ser ingenting, den är livsfarlig, säger Sara Rydberg.

Hon har tre barn, två döttrar på sex och tre år och en 1-årig son. Familjen har varit med om flera otäcka incidenter de senaste åren – där olyckor varit nära.

Värst var dock när dottern, som då var 4 år, var på vippen att bli klämd mellan en bil och en stenmur – Sara fick rycka bort henne i sista stund.

De gick vid sidan av vägen, dottern precis framför Sara.

– Då kommer det en bil i hög hastighet in i kurvan mot oss utan att se henne. Bilen höll sig väldigt nära muren och det fanns ingen plats att hoppa undan. Jag skrek och drog tag i Vilma. Jag vet inte vad som hade hänt annars, det var väldigt obehagligt och jätteläskigt, säger Sara Rydberg.

Louise Hulthén med barnen Kalle, 5 år och Ida, 7 år.
Foto: Privat

På andra sidan av kurvan bor Louise Hulthén med sin familj. Hon har en 7-årig dotter och en 5-årig son och oroar sig inför framtiden – när hennes barn behöver kunna cykla till skolan.

– Den är superfarlig, man vågar inte släppa ut barnen att ens gå 50 meter över gatan, det är jättetråkigt. Man har hjärtat i halsgropen varje gång man går i den, säger Louise Hulthén.

Hon berättar att hon bott i Viken sedan hon var liten – men att det aldrig gjorts någonting åt den farliga kurvan. 

”Då är det redan försent”

I slutet av förra sommaren hörde Sara Rydberg av sig till kommunen som under hösten var ute och gjorde mätningar på platsen. Nu planerar dem att sätta upp skyltar om farlig kurva, göra vägbanan smalare och märka ut vägrenen med linjer, skriver Helsingborgs Dagblad.

De senaste 20 åren ska bara en singelolycka där en cyklist välte omkull ha inträffat på vägen, enligt kommunen. 

– Grundat på den informationen går det tyvärr inte att motivera att bygga om i stor utsträckning, säger Robin Dingwell till HD.

Om skyltarna och linjerna, som kan göras först till hösten, inte ger önskad effekt kan dock farthinder övervägas.

Sara Rydberg tycker att att kommunens arbete går för långsamt.

– Man säger att det inte hänt någonting här de senaste 20 åren men det har trots allt varit väldigt nära. Det är som att det måste hända en olycka innan de vaknar och då är det redan försent, säger Sara Rydberg.

Räddningstjänsten: Så ska du agera vid en trafikolycka

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!