Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mammorna visar det osminkade mamma-livet – på Snapchat

Sofie vill hjälpa andra unga mammor.
Sofie Rimpler.
Foto: Privat
Sofie tillsammans med barnen Aurora och Enzo.
Foto: Privat.

Sofie Rimpler, 25, tröttnade på hur mammalivet såg ut i sociala medier. Tillsammans med fem andra mammor delar hon nu sin oredigerade vardag med hundratals på Snapchat-kontot ”Real Momlife” 

– Vi vill visa saker som det är, att ibland är det kaos och barnen skriker men det är fint också, säger hon. 

För ungefär fem månader sedan lessnade Sofie Rimpler, 25, från Oxie på att mammalivet porträtterades som enkelt och glamouröst på sociala medier. Då hade hon själv två barn under två år, födda med bara elva månaders mellanrum. 

– Min dotter, som föddes först, var väldigt lätt, men när min son föddes skrek han konstant i fyra månader. Och när man inte sovit på två dygn orkar man inte riktigt vara ute med barnen. Jag kände mig som världens sämsta mamma, berättar hon. 

”Vill visa livet som det är” 

Tillsammans med en väninna bestämde hon sig då för att starta ett mamma-konto på appen Snapchat vid namn real.momlife, där hundratals människor varje dag följer hennes, och fem andra unga mammors vardag genom videoklipp som är tillgängliga i 24 timmar. Fokuset ligger alltid på att visa den osminkade verkligheten. 

– Vi vill visa saker som det är, att ibland är det kaos och barnen skriker men det är fint också. Jag är väldigt noga med det, att måste man städa och fixa i en halvtimme innan man börjar filma så är det här fel konto, säger Sofie. 

– Ibland kan jag nästan säga till min man att ”nej, sluta städa, jag måste visa stöket i morgon!”

Förutom Sofie delar fem andra mammor med sig på Snapchatkontot. Här är Nellie, med sonen Maximilian.
Foto: Privat
Förutom Sofie Rimpler delar fem andra mammor med sig på Snapchatkontot. Här är Sofie, med barnen Stella och Lorens.
Förutom Sofie delar fem andra mammor med sig på Snapchatkontot. Här är Amanda, som väntar sitt första barn.
Förutom Sofie delar fem andra mammor med sig på Snapchatkontot. Här är Felicia med sonen Walter.
Foto: Privat
Förutom Sofie delar fem andra mammor med sig på Snapchatkontot. Här är Jasmina med sonen Philippe.
Foto: Privat

”Feedbacken har varit jättebra” 

Alla mammor har en dag i veckan där de delar med sig av sitt liv och allt vad det innebär att vara småbarnsmamma. Dessutom delar de med sig av recept, tips, och har diskussioner om svåra ämnen där följarna själva får delta. 

– Feedbacken har varit jättebra från följarna. De säger ”vad skönt att jag inte är den” och kommer fram på stan och säger att de gillar en. De är med väldigt mycket, vi tycker om att prata med dem, berättar Sofie. 

En stor anledning att Sofie och mammorna valt just Snapchat är för att kunna kontrollera att materialet som delas inte sprids vidare. 

– Det är ju för att skydda våra barn. På Snapchat kan vi se precis vem som sparar bilderna och då blockeras de direkt. Vi vill inte ”expose:a” våra barn för mycket. Jag delar gärna med mig, men det är mina bilder. 

https://www.instagram.com/p/CAm1uBiHc2K/

Drivs av att hjälpa andra 

Tidigare la Sofie ner tid motsvarande en hel arbetsvecka på kontot, men när de nu är fler mammor har det blivit lite mindre. Det som driver henne är att hjälpa andra mammor att känna sig mindre ensamma. 

–Jag vill inte att någon ska sitta som jag gjorde och känna sig som värdelösa mammor och tänka att ”det är bara jag som har det så här”. Mammor har mycket prestationsångest, tror jag. Men om människor kan relatera, så känner de sig mindre ensamma. 

Se fler sydsvenska nyheter

Valeriia utvisades – efter att hon tog studenten

Är du aktiv i sociala medier?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!