Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammorna om skoltvånget: ”Kan inte chansa med liv”

Kommer skolorna stänga ner igen? Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar.
Simone Sieper oroas över att hennes barn kan dra hem smitta från skolan.
Nina Johansson.
Foto: MARTINA HOLMBERG / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Simone Sieper och hennes man tillhör båda riskgrupp och vill att deras barn ska stanna hemma från gymnasiet under smittvågen. 

Nina Johansson håller sina barn hemma olovligen från skolan för att skydda minsta dottern som är extremt infektionskänslig. 

– Jag kan inte chansa med hennes liv. Det går före skolplikt, säger Nina. 

För Simone Sieper och Nina Johanssons familjer innebär skolplikten under smittvågen svåra och tunga beslut. Simone Sieper och hennes man tillhör båda riskgrupp. Tillsammans har de två 17-åriga tvillingar som går på gymnasiet. 

– Vi måste kunna bestämma över riskerna som vi utsätts för. Jag ska hålla mig hemma men skicka i väg mina barn med buss till skolan eftersom vi bor på landet. Vi tvingas ta en risk som är väldigt hög för oss, säger Simone. 

– Det är vansinnigt. Jag har ringt och pratat med skolan men de säger att det måste komma ett beslut och att de inte kan göra något.

Simone Sieper kan inte förstå varför man inte har samma åtgärder som i våras då gymnasieskolorna stängdes under en period. Hon konstaterar också att barnen drabbas. 

 – Jag tycker inte de ska gå till skolan men de säger ”vi måste”.  

– Det känns viktigt att få ett beslut om detta så fort som möjligt. 

”Väljer mellan pest eller kolera”

Nina Johansson håller sedan september sina två äldsta barn hemma olovligen från skolan eftersom hennes yngsta dotter, som är åtta, är extremt infektionskänslig. 

– Hon har en svår astma som gör henne infektionskänslig och hon klarar inte vanliga förkylningar utan behandlingsstöd på sjukhus. Det är ingen som vet hur covid skulle slå för henne, berättar hon. 

För de äldre barnen som är elva och tolv år gäller dock skolplikten. 

– Det känns som jag straffar mina andra barn för att skydda mitt ena men jag kan inte chansa. Det känns som jag väljer mellan pest eller kolera. När jag håller dem hemma ogiltigt kan de koppla in sociala myndigheter.

För att barnen inte ska tappa i kunskap hjälper Nina till med skolarbetet hemma. 

– Det är en enorm press, konsekvenserna som kan komma för att jag håller barnen hemma fast jag inte får.  

FHM: Skolan ingen riskmiljö 

Men Folkhälsomyndigheten anser inte att skolmiljön är en riskmiljö, varken för barn eller för lärare. 

Förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten två rapporter om covid-19 hos barn och unga och förekomst av covid-19 i olika yrkesgrupper inom skolan. Enligt Folkhälsomyndigheten verkar skolan i sig inte verkar utgöra en riskmiljö – och barn upp till 19 år anses utgöra en relativt liten andel utav alla bekräftade coronafall. 

– Resultaten visar att skolan och kontakten med barngrupper inte utgör någon särskild riskmiljö för smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande. 

I dagsläget finns det inte heller – till motsats från i våras – något nationellt beslut för att stänga skolor eller övergå till distansundervisning. På tisdagen förlängdes de skarpa lokala restriktionerna i Skåne men skolan lämnas fortsatt orörd.

– Vi tar stöd av rekommendationer från Skolverket och nationellt och just nu är intrycket att det inte är optimalt med digital undervisning. Vi har haft det mycket i våras och det har varit negativt för vissa elever, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne till Kvällsposten. 

– Så långt det går vill man ha normal undervisning men vi ändrar grundinställning om det kommer andra nationella råd.

Victoriadagens grundare Kay Wiestål död i sviterna av covid-19

Wiestål blev 80 år gammal

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!