Rekommendationen från WHO är att barn enbart ska ha bröstmjölk under det första halvåret men det är ett råd som allt färre föräldrar väljer att följa.
Enligt Sydsvenskan har helamningen minskat sedan mitten av 19990-talet, i Skåne mer än i riket.
Oroväckande uppgifter
Uppgifterna väcker en viss oro,
– Vi måste ta reda på vad detta beror på. Amning är bäst för både kvinnans och barnets hälsa ur alla aspekter. Forskning visar att amning bland annat minskar risken för cancer hos mamman och fetma och infektioner hos barnet. Amningen utgör också en skyddande faktor mot plötslig spädbarnsdöd, säger Marie Köhler, läkare och chef vid Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård som tagit fram rapporten För jämlik mödra- och barnhälsovård i Skåne, till Sydsvenskan.

Enligt Marie Köhler beror minskningen sannolikt inte på att färre mammor vill amma. Snarare kan det ha att göra med att det inte finns så mycket råd att tillgå om det uppstår problem med exempelvis mjölkstockning eller oro för att mjölken ska sina.
Ny strategi om amning på väg
Enligt Marie Köhler behöver frågan utredas ytterligare och därför ska en ny amningsstrategi tas fram.
Hon understryker i intervjun med Sydsvenskan att det inte handlar om att skuldbelägga föräldrar som av olika anledningar inte ammar.
– Man har rätt att låta bli men man ska vara fullt informerad om vad det innebär för hälsan. Därför måste stödsystemen bli bättre, säger hon.
