"Mammas chokladbollar" är fulla av kemikalier

Foto: Privat

Glycerider, ammoniumkarbonat och natriumpyrofosfat. 

Det är några av ingredienserna i Mammas chokladbollar  - tillverkade "enligt gammalt originalrecept". 

- Det är knappast något som mamma hade hemma i skafferiet förr i tiden, säger Stina Thorin, som gjort en anmälan till konsumentverket. 

När Stina Thorin, 63, från Stockholm, granskade innehållsförteckningen på chokladbollarna hon köpt av en bekants barn, blev hon upprörd. ”Mammas chokladbollar” innehåller mängder av kemikalier och tillsatser. 

 – Då blev jag väldigt upprörd. Jag vill inte proppa i mig mer gift än nödvändigt, säger Sina Thorin som nu har anmält chokladbollarna och tillverkaren till konsumentverket. 


"Lurendrejeri"

 Locket på burken har en bild med två rosiga barn och en bakande helyllemamma och utlovar att godsakerna är gjorda "enligt gammalt originalrecept".

 – Det står att det är bakat enligt ett gammalt originalrecept. Jag anser att det är lurendrejeri, säger Stina.

 Nu är inte kemikalierna med de konstiga namnen något gift. Det är godkända livsmedelstillsatser. Men Stina tvivlar på att de finns hemma i någon ”mammas” skafferi. 

Vanliga ämnen

 Enligt Alexander Sobestiansky, statsinspektör på livsmedelsverket, är ämnena vanliga vid tillverkning av kakor och godis av det här slaget.

 – Tillverkarna är ju tillåtna att använda de här tillsatserna, men man kan ju fråga dem varför de har så många tillsatser i just de här chokladbollarna, säger han. 

 Däremot så menar han att sättet som chokladbollarna marknadsförs kanske kan ifrågasättas. 

 – Det kan man ju ha en diskussion om huruvida det är vilseledande för konsumenten.

 Men vad är kaliumsorbat som finns i chokladbollarna, för någonting?

 – Det vet jag faktiskt ärligt talat inte och jag har ingen aning om varför man har blandat i det, säger Alexander Sobestiansky.


40 år gammalt recept

 Hos säljaren av Mammas Chokladbollar, Kakservice AB i Mölndal, har de flesta gått på helgledighet.

Men hur gammalt är det gamla originalreceptet?

 – Jag kan inte exakt säga det, men om du återkommer efter helgen ska jag ha hittat någon som vet det, säger Hans Sperre på Kakservice AB.

 I ett mejl svarar företagets chef, Mikael Westerberg: ”Receptet är traditionellt sedan minst 40 år tillbaka och anpassat till dagens råvaror”. Han skriver att kaliumsorbat är något som ”ofta tillsätts i produkter som inte upphettas…för att förhindra jäst och mögeltillväxt". Ett antimögelmedel alltså. 

 Enligt uppgifter från Kakservice AB tillverkas chokladbollarna av ett bageri i Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!